Plenković

Tijelom u Mostaru, duhom u Agrokoru

Hrvatski premijer, koji je iz Mostara odmah otišao za Zagreb, istaknuo je posebice kako su sugovornici izrazili potporu činjenici da je Republika Hrvatska "uspjela stvoriti pravni okvir da se riješi jedan krupan ekonomski problem".
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 04. 2018. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako su predsjednici i premijeri susjednih država tijekom sinoćnje večere u Mostaru izrazili zadovoljstvo kako je hrvatska vlada uspjela stabilizirati te spriječiti prelijevanje problema s Agrokorom na njihova gospodarstva.

''Mislim da su svi naši lideri u susjedstvu zadovoljni načinom kako je Hrvatska ne samo spriječila problem u svojoj zemlji, nego spriječila prelijevanje tog ekonomskog problema i na njihova gospodarstva'', rekao je Plenković u izjavi za medije.

Hrvatski premijer, koji je iz Mostara odmah otišao za Zagreb, istaknuo je posebice kako su sugovornici izrazili potporu činjenici da je Republika Hrvatska "uspjela stvoriti pravni okvir da se riješi jedan krupan ekonomski problem".

Foto: Bljesak.info / Tijekom svečanosti otvorenja mostarskog sajma, premijer se nije odvajao od mobitela

''Godinu dana nakon što je pokrenut postupak, slijedom zakona i odgovarajućega pravnog okvira koji je predložila Vlada RH, Hrvatski sabor usvojio, a bivša uprava u punom sastavu zatražila od Trgovačkog suda aktiviranje ovoga zakona, sada smo, gledajući unazad, uspjeli ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojeg je i došlo do angažmana", kazao je Plenković na novinskoj konferenciji nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća u Banskim dvorima.

Istaknuo je da je postignut i osnovni cilj - spriječena je gospodarska i financijska kriza, koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u Agrokoru, nego i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, brojnim dobavljačima, na radnim mjestima, državnom proračunu, na poteškoćama u distribucijskom lancu, a osobito u kontekstu turističke sezone koja je prošle godine bila najbolja.

Foto: Bljesak.info / Tijekom svečanosti otvorenja mostarskog sajma, premijer se nije odvajao od mobitela

"Sve to, jednim kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom je spriječeno, zahvaljujući zakonu, zahvaljujući radu izvanredne uprave, i zahvaljujući dobroj volji i odgovornosti svih dionika u procesu", izjavio je premijer.

Po njemu, ključna riječ koja sintetizira sve što je napravljeno u proteklih godinu dana je - povjerenje.

"Povjerenje dobavljača koji su nastavili dostavljati robu, povjerenje financijskih kreditora ili vjerovnika koji su bili spremni dati svježa financijska sredstva i likvidnost, povjerenje svih aktera koji su uključeni u ovaj proces u to da je država stvorila pouzdan okvir, da izvanredna uprava zna kojim putem ide, da savjetnici koji su angažirani rade u skladu s najboljom međunarodnom praksom i standardima u situacijama restrukturiranja ovako kompleksnih i velikih, zahtjevnih gospodarskih izazova kao što je bilo restrukturiranje Agrokora nakon što mu je prijetio stečaj, nakon što je bio u blokadi i nakon što na računu nije bilo sredstava", istaknuo je Plenković.

Naveo je i da su predsjednici susjednih država jako zadovoljni na način na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se ta kriza ne prelije na ekonomije susjednih zemalja.

Istaknuo je i da sve to ukazuje da je Vlada ovome pristupila odgovorno i u dobroj vjeri za hrvatsku ekonomiju, za radna mjesta i za budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija.

"Izvući ćemo lekcije iz ove priče. Nastojat ćemo da se ovakav scenariji više ne ponovi, a to je posebno važno za sve nadzorne mehanizme, a osobito je važno za transformativni efekt na načine poslovanja u Hrvatskoj, u skladu sa zakonima, zakonskim rokovima, plaćanjem obveza, međuovisnosti pojedinih kompanija unutar same kompanije i van nje", ustvrdio je.

Rekao je da preostaju još tri mjeseca da zajedno sa svim dionicima, osobito s pravnim stručnjacima svih dionika, dođe do finalizacije pravnog teksta i da se nagodba izglasa od strane stalnog vjerovničkog vijeća.

Foto: Bljesak.info / Tijekom svečanosti otvorenja mostarskog sajma, premijer se nije odvajao od mobitela

Istodobno, ruski veleposlanik Anvar Azimov u utorak je u Zagrebu kazao da je zadovoljan je postignutom nagodbom između Agrokora i njegovih vjerovnika, među kojima su dvije velike ruske banke, i najavio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin "prije ili kasnije" doći u posjet Hrvatskoj.

Prema prijedlogu nagodbe koji bi danas trebao biti potpisan, pojedinačno najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imale bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB banka, između 30 i 46 posto, kazali su jučer neki od čelnika stranaka vladajuće koalicije nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem im je izvanredna uprava Agrokora predstavila nacrt prijedloga nagodbe.

"Uvijek sam bio za to da se nađe obostrano prihvatljiva formula i nadam se da će ovo što smo dogovorili učvrstiti stabilnost Agrokora ", kazao je Azimov novinarima.

"Općenito, ja sam kao veleposlanik zadovoljan bilateralnom suradnjom, unatoč usponima i padovima stranama u tom procesu", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close