Prilika za bh. gospodarstvo

Strojna obrada metala u ekspanziji: Nova radna mjesta i izvozno orijentirane kompanije

Pokretanjem USAID Projekta "Diaspora Invest" investitori iz bh. dijaspore dobili su priliku za podršku u svojim investicionim projektima. Takvu priliku su iskoristili i u BMT Engineeringu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 06. 2018. u 12:41 Bljesak.info
B.M.T. Engineering | Priča o uspjehu investicije bh. dijaspore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješne priče u sektoru strojne obrade metala donose dobre vijesti za brojne lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine. Stalna potraga za radnom snagom u ovom sektoru, otvaranje novih kompanija te siguran i 100% izvoz proizvoda, vodilje su mostarske tvtke BTM Enginerring.

Alma Čustović je direktorica kompanije BMT Engineering, osnovane od strane Hermina Tenića i Sakiba Mašića, poduzetnika iz bosanskohercegovačke dijaspore u Švedskoj, govori o izazovima i šansama u ovoj industriji.

"Od klijenta dobijemo crtež i na osnovu toga mi dalje pravimo proizvode od svih konstrukcijskih čelika koji se najčešće koriste za automate. Također od sirovina koristimo i aluminij, mjed i plastiku. Naši kupci su veliki giganti, svako u svom području, tako da je to jedan veliki izazov za nas u Bosni i Hercegovini. Možemo da se pohvalimo da su naši proizvodi svugdje u svijetu ugrađeni u kompresore, u dijelove za kočnice, vozove, dijelove auta", objašnjava Alma.

Alma Čustović sa optimizmom dijeli svoje iskustvo o dosadašnjem napretku i radu, a najavljuje i nove investicije i zapošljavanja u sljedećem razdoblju. Strojna obrada metala je u ekspanziji, a kroz suradnju sa partnerskim kompanijama u Švedskoj i drugim zemljama Europske unije, proizvođači imaju garantirano tržište i klijente koji omogućavaju adekvatno planiranje rasta, razvoja, zapošljavanja i novih investicija.

"Širimo naš proizvodni kapacitet, uvozimo još strojeva iz Švedske. Početkom godine imali smo samo dva stroja, sada već imamo pet strojeva na pogonu, šest indeksa. Ovaj prostor će sigurno biti manji za nas u skorije vrijeme, tako da ćemo naći i novo sjedište. Također, zapošljavamo mlade ljude. Trenutno ima 15 zaposlenih ljudi, a do kraja godine trebalo bi biti minimalno 20 radnika u ovoj firmi", dodaje Alma.

Pokretanjem USAID Projekta "Diaspora Invest" investitori iz bh. dijaspore dobili su priliku za podršku u svojim investicionim projektima. Takvu priliku su iskoristili i u BMT Engineeringu.

''USAID je dao veliki doprinos u razvoju naše firme kroz opremu koju smo dobili, koja je također mnogo potrebna u ovoj proizvodnji. Imat ćemo još neku dodatnu opremu koju smo naručili i to je veliki doprinos našoj firmi, zbog toga što u sljedećem razdoblju imamo velike troškove i to nam je na neki način olakšalo da taj novac uložimo u neke druge stvari", dodaje Alma.

"Imala sam priliku da idem raditi u inozemstvu, ali ipak moja odluka je bila ispravna, da ostanem i da svoju sreću pronađem ovdje u Bosni i Hercegovini. Možda je i najteže uspjeti u svojoj državi, ali ipak najljepši je osjećaj kada se na kraju to i dogodi", zaključuje Alma i poziva bosanskohercegovačku dijasporu da prepozna prilike za investicije u domovini.

Kopirati
Drag cursor here to close