Sjednica Vlade

Što je novo u vladinim poduzećima?

Za sedam društava je pokrenut stečajni postupak, budući da Vlada FBiH ne može vršiti ovlaštenja u društvu koje je u stečaju jer se radi o sudskom postupku.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 09. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je prihvatila informaciju o potrebi ažuriranja Liste gospodarskih društava u kojima Vlada FBiH vrši ovlaštenja na osnovu državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, te zadužila nadležna ministarstva da revidiraju ovu listu i dostave prijedloge za njenu izmjenu i dopunu.

Kako je navedeno nakon sjednice Vlade održane u Mostaru, Vlada FBiH vrši ovlaštenja na osnovu Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, čiji je sastavni dio Lista ovih društava.

Izmjenama i dopunama Uredbe, s Liste su brisana dva, a dodano jedno društvo, tako da se na njoj nalaze 52 društva.

Uvidom u strukturu Liste i analizom osnova nadležnosti, utvrđeno je da za 12 društava postoji potreba ažuriranja.

Za sedam od ovih društava je pokrenut stečajni postupak, budući da Vlada FBiH ne može vršiti ovlaštenja u društvu koje je u stečaju jer se radi o sudskom postupku.

''Stoga je potrebno brisati društva s Liste u kontekstu odredbi Uredbe o vršenju ovlaštenja u navedenim društvima, dok se kod jednog društva radi o prodaji dionica, odnosno činjenici da u njemu ne postoji kapital FBiH, navedeno je.

U dva slučaja upitna je osnova nadležnosti, obzirom da društva nisu uskladila registraciju sa Zakonom o gospodarskim društvima, te da su im osnivači uglavnom društva koja također nisu uskladila registraciju, i upitno je njihovo postojanje, kao i pravno sljedništvo. Uz to, oba društva imaju blokirane račune, te je potrebno pokrenuti i predstečajni ili stečajni postupak.

Istodobno, Vlada FBiH je Nadzornom odboru Zraka d.d. Sarajevo dala prethodne suglasnosti za razrješenje vršitelja dužnosti člana Uprave ovog privrednog društva - izvršnog direktora Sektora za tehničke poslove i proizvodnju, te za imenovanje Benjamina Bektića za vršitelja ove dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Marija Nenadića Vlada je imenovala na mjesto predsjedavajućeg Nadzornog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, do okončanja natječajne procedure, a najviše do tri mjeseca.

Federalna vlada danas je poništila ranije raspisane, te donijela odluke potrebne za pokretanje novih javnih natječaja za izbor i nominiranje za imenovanje članova nadzornih odbora JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Vlada je dala prethodne suglasnost za razrješenje vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo, zbog isteka mandata, te za imenovanje Jadranka Stojkića, Nisveta Mujanovića, Dalfine Bošnjak, Ibrice Čevre, Jasmine Hadžić i Vanje Pirgić za vršioce ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Danas je Željko Doleček imenovan za vršitelja dužnosti direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Nadzornom odboru Pretisa d.d. Vogošća date su prethodne saglasnosti za razrješenje dosadašnjeg, te za imenovanje Murata Šahbegovića za novog vršioca dužnosti izvršnog direktora za tehniku ovog gospodarskog društva, do okončanja natječajne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Danas je za sudjelovanje u radu i odlučivanju na Skupštini JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, uime Vlade FBiH, opunomoćen Renato Škrobo.

Kopirati
Drag cursor here to close