Mostar parking

Sretan rođendan: 10 godina (ne)parkiranja u Mostaru

Plaćanje parkinga je počelo, odnosno trebalo početi 2013., pet godina od uspostavljanja poduzeća. Iako je tvrtka prijetila građanima da će im neplaćanje kazni naplaćivati sudskim putem, to nije mogla…
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 06. 2018. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradsko vijeće Grada Mostara je na 59. sjednici održanoj 26.06.2008. donijelo je Odluku o osnivanju Javnog poduzeća "Mostar Parking" d.o.o. Mostar, s adresom Bulevar narodne revolucije bb'', stoji to u izvješću sa izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj su ''usvojene tehničke odluke potrebite za nastavak ključnih projekata u gradu''.

Sa sjednice na kojoj se u studenom te godine raspravljala ''Informacija o realiziranju projekata koje financira Svjetska banka'' navodi se kako je osnovni kapital Poduzeća bio 15.000,00 KM odnosno 100% udjela Osnivača-Grada.

Foto: Bljesak.info / Nakon kiše dolazi naplatni uređaj

''Za ukupnu implementaciju ovog Projekta, neophodno je da Gradsko vijeće što žurnije donese: Odluku o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja u Gradu, Zaključak o parkirnim zonama i vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, visini naknade za parkiranje i vremenu naplate, Zaključak o davanju ovlasti poduzeću za premještanje pogrešno parkiranih vozila i osigura odgovarajući prostor i provede potrebite procedure oko imenovanja organa poduzeća'', navodi se u priopćenju sa sjednice.

Od tada je mostarsko parkiranje prošlo kroz razne faze. Od bunta građana zbog nekvalitetno pripremljenih rješenja do potpunog bojkotiranja naplata. Tako su samo mjesec dana nakon što su postavljeni stradali prvi automati za naplatu parking-karti, a deset godina kasnije samo poneki turist plati kartu.

Plaćanje parkinga je počelo, odnosno trebalo početi 2013., pet godina od uspostavljanja poduzeća. Iako je tvrtka prijetila građanima da će im neplaćanje kazni naplaćivati sudskim putem, to nije mogla zbog registracije poduzeća kojem je tek 2016. nakon dvogodišnjeg sudskog procesa, dozvoljen pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija.

Foto: Bljesak.info / Uređaj za naplatu parkinga

No, ni to nije pomoglo da se krene s plaćanjem parkinga ili kažnjavanjem neplaćanja. Djelatnike ovog poduzeća bilo je moguće vidjeti po ulicama kako evidentiraju vozila, a oni su se pak borili s kašnjenjem plaća pa se u ovo vrijeme prošle godine govorilo kako im plaće kasne i po dvije godine te da im se ne uplaćuju doprinosi i zdravstveno.

Unatoč tome, Mostar Parking počeo je od prošlog mjeseca naplaćivati parking iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a od prošlog ljeta kod mostarskog Doma zdravlja.

Foto: Bljesak.info / Parking iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

Poduzeće ''vlada'' nad 850 parking mjesta sa 70 naplatnih automata u tri gradske parkirne zone.

U prvoj zoni bila je predviđena karta od 1,5 KM po satu, u drugoj 1 KM, a u trećoj 0,50 KM. Cijena dnevne karte, koju bi građani plaćali ako ne bi platili ako bi izbjegli plaćanje na automatima.

Za potrebe naplate Grad je kupio software za sustav naplate i kontrole parkinga vrijedan  216.272 eura.

Poduzeće je čak nabavilo i tri pauk-vozila. NO, oni od dana kad su kupljeni nikada nisu mrdnuli s mjesta. A neće ni mrdnuti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close