Savjeti

Smanjiti birokratski teret

Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 09. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za razvoj poduzetništva u BiH potrebno je smanjiti birokratski teret prilikom osnivanja poduzeća, ali i u svim fazama poslovanja, te poboljšati financiranje malih kompanija'', izjavio je danas u Sarajevu zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.

Analiza

Prije predstavljanja izvještaja "Analiza barijera razvoju poduzetništva" u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)", Khoshmukhamedov je rekao kako bi bilo dobro sprovesti određene izmjene zakonodavstva u BiH.

"To su neke ključne tačke koje smo istakli u ovom izvještaju", izjavio je Khoshmukhamedov novinarima, te dodao da su u okviru EGG-a realizirani i pilot-projekti koji su dali rezultate.

Prema njegovim riječima, pilot-projekti su pokazali da je 90 posto kompanija koje su financirane bilo održivo, odnosno da nastavlja s radom, dok je stopa neuspjeha bila samo 10 posto, piše Srna.

Veleposlanik Norveške u BiH Olav Reinertsen rekao je da njegova zemlja snažno podržava ekonomski razvoj i Republike Srpske i Federacije BiH, s fokusom na razvoj inovacija i industrije koja može zaposliti obrazovane mlade kako bi oni mogli nastaviti da grade svoje karijere u zemlji.

"Poduzetništvo je jako važno za bilo koju ekonomiju", istaknuo je Reinertsen, te naveo da Norveška troši mnogo resursa na mlade poduzetnike, njihove poslovne ideje i prijedloge, te na to kako da se ti prijedlozi i ideje pretvore u realnost.

Odliv mozgova

Kako bi se kreirali održivi poslovi i riješio odliv mozgova iz BiH, on je rekao da se mora obratiti pažnja i na komercijalne odnose dvije zemlje.

"Prije nekoliko mjeseci pokrenuo sam inicijativu za uspostavljanje poslovnih odnosa privrednika BiH i Norveške", istakao je Reinertsen i dodao da je cilj da se formira platforma, na kojoj će se sretati privrednici dvije zemlje i razmjenjivati ideje, ali i na kojoj će investitori iz Norveške moći vidjeti koje su to prilike koje za njih postoje u BiH.

Prema njegovim riječima, investitori iz Norveške gledaju na BiH kao na mjesto gdje mogu ulagati u informaciono-komunikacione tehnologije, obnovljive izvore zelene energije, tradicionalne industrijske grane, te turizam.

Sektori budućnosti

"To su sve sektori budućnosti i za sve njih su nam potrebne inovacije koje moramo osigurati i njegovati, odnosno svaki dan uvoditi neke novine", naglasio je Reinertsen.

Načelnik Odjela za EU i projekte pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Amir Hujić rekao je da je projekat EEG od velike važnosti za BiH jer podržava njene privredne subjekte, i to povećanje njihove konkurentnosti, a posebno jer je namijenjen boljoj opremljenosti i kvalitetu osnovnih i srednjih škola.

"Znanje je temelj svake gospodarske konkurentnosti i u tome vidimo veliki značaj ovog projekta", istaknuo je Hujić.

Kopirati
Drag cursor here to close