Pismo

Slučaj Unis Ginex: Kako Novalić i Džindić varaju sebe, radnike i javnost?

''Nadam se da vam je barem malo jasno u kakvom društvu živimo? Nadam se da vam je barem malo jasno što se sve radi za osobne interese, a sve na štetu države'', stoji u pismu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 03. 2019. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ovaj mail su s ciljem stavljeni svi ministri Vlade FBiH (da vidimo što će oni poduzeti po ovom pitanju kada sve ovo znaju), predstavnici stranaka (da li će pitati svoje ministre i premijera što je ovo), predstavnici tužiteljstva i SIPA-e (da pokrenu istragu vezanu za kriminalne radnje), te predstavnici medija da budu objektivan korektivni faktor, te da upoznaju javnost što se radi'', napisao je uposlenik Unis Ginex dd. Goražde reagirajući na sjednicu Vlade Federacije BiH koja je održana 13. ožujka.

''Inspiriran posljednjom 174. sjednicom Vlade FBIH od 13.3.2019., kada je premijer Novalić istu prekinuo zbog imenovanja direktora i zamjenika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja FBIH, dostavljam vam par informacija kako se ta imenovanja završe kada premijer i njegov jako dobar prijatelj, ministar Džindić (Nermin, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, op.ur.), to žele'', navodi se u pismu.

Pismo je naslovljeno na članove Vlade FBiH, ''koji su dovedeni u zabludu'', predstavnike medija, ''od kojih kriju informacije za javnost'', nadležne organe, ''koji trebaju sankcionirati kriminalne radnje'' te na predstavnike političkih stranaka koji ''vjerojatno ne znaju kakav kadar imaju''.

Pismo prenosimo u cijelosti

''Naime, još u studenom 2018. godine je raspisan natječaj za imenovanje uprave u firmi Unis Ginex dd Goražde. Od tada, pa sve do 27.2.2019. godine, kada ste održali 173. sjednicu Vlade, je trajala konkursa procedura praćena raznim kriminalnim radnjama od strane nadzornog odbora i nadležnog ministra Džindića, a sve pod palicom premijera Novalića. Samo neki od primjera su:

za sve kandidate su stavili da je obvezno posjedovanje certifikata o usavršavanju predsjednika i članova uprave NO (iako je dosadašnja praksa bila da se posjeduje samo potvrda, te da se naknadno certifikat može položiti) - primjer: direktor Energoinvest, bivše imenovanje direktorice Ginexa, itd itd...

statut Ginexa je "iznad" zakona (promijenjeni status nije usklađen sa Zakonom),

obuka za polaganje navedenog certifikata nije bila organizirana od lipnja 2018. godine (iako je uredbom definirano da u roku od 90 dana od dana prijave Gospodarska komora FBiH mora organizirati obuku) sve do siječnja ove godine (s tim da se certifikati dobivaju tek od ovog tjedna, točnije po okončanju natječajne procedure i imenovanja nove uprave u Ginexu),

član UO same gospdoarske komore koji je sve ovo opstruirao ujedno i kandidat za direktora Ginexa (novo izabrani kandidat - Munevera Fočo),

članovi NO međusobno su jedni druge optuživali i slali na desetine dopisa ministru Džindiću (na koje je on selektivno ponekad odgovorio) itd itd itd.

koliko smo mi radnici upoznati kakav se kriminal vrši, nitko se od inženjera nije ni prijavio za izvršnog direktora proizvodnje.

Na 173. sjednici dana 27.2.2019. godine, po preporuci ministra Džindića, data je prethodna suglasnost za imenovanje Munevere Fočo na mjesto direktora Ginexa.

  / 

Dva dana prije, točnije 25.2.2019. godine, NO Ginexa, kako bi opravdali sami sebe od svih gore navedenih kriminalnih radnji koje su pratile samu natječajnu proceduru, te zbog nepotpune uprave, donesena je odluka o poništenju navedenog natječaja. Sve odluke i zaključke su 26.2. dostavili ministru, a sam predsjednik NO Hajrudin Grabovica je o svemu osobno upoznao i ministra Džindića 27.2. u jutarnjim satima.

Međutim, kako poništenje natječaja nije od interesu dvojcu Novalić-Džindić, ministar naređuje da se ne objavljuje odluka o poništenju, te da se ne raspisuje novi natječaj, bez obzira što je to NO usvojio.

Na 173. Vlade FBiH iznosi prijedlog da se da prethodna suglasnost za imenovanje, s čim dovodi u zabludu sve članove Vlade FBiH, te se pravi da nikad nije ni dobio informacije o poništenju konkursa.

Nakon što je Vlada usvojila prethodnu suglasnost (ne znajući ništa o prethodnom poništenju konkursa) ministar Džindić šalje kriminalnu informaciju NO Ginexa, te u istoj navodi sve pogrešne datume (NO održan poslije Vlade, dopis stigao nakon toga, itd itd itd). Kriminal na nivou!

Kako bi zamišljeno priveli kraju, naređuju da NO mora u srijedu 13.3.2019. godine održati sjednicu i potvrditi izbor Munevere Fočo na mjesto direktora Ginexa. Tada na scenu stupa tzv general Hajrudin Grabovica (predsjednik NO), koji sam svoje prethodno donesene odluke poništava na novom NO. Točnije, dodatno krši zakon i uredbe, te umjesto da za 14 dana na novoj sjednici NO poništi prethodno donesene Zaključke i odluke o ponavljanju konkursa, isti kršeći zakon (jer mu je ministar tako naredio), pod točkom Razno poništava prethodno donesene odluke, te ponovo pod točkom Razno imenuje novu upravu Ginexa. Vjerojatno odavno nije viđeno veće kršenje zakona, uredbi i pravilnika.

Ovo je samo jedan dio kriminalnih radnji koje se svakodnevno dešavaju. Ovo je ujedno primjer svima da vidite kako se krše Zakoni, Uredbe, Pravilnici i sve ostalo kada je lični interes u pitanju.

  / 

Za nadležne organe, ukoliko im ovakvo nešto nije dovoljno, još par informacija:

Zanimljivo da predsjednik NO Grabovica ima slobodu trošenja novca iz Ginexa za svoje osobne potrebe, kao da je njegova osobna kompanija. Čovjek koristi poslovnu karticu firme u većinskom državnom vlasništvu koja se bavi namjenskom industrijom.

Zanimljivo da je jedan od dobavljača Ginexa i firma u vlasništvu kćerke Novalića, gdje je njegova supruga direktor.

Zanimljivo da je jedan član NO Ginexa ujedno i kupac u Ginexu.

Zanimljivo da jedan član NO Ginexa, predstavnik malih dioničara, opstruirao jako veliki broj Odluka i zakona, jer je on smatrao da to nije u osobnom interesu malih dioničara, ne vodeći računa o globalnom interesu Ginexa, itd itd itd.

Nadam se da vam je barem malo jasno u kakvom društvu živimo? Nadam se da vam je barem malo jasno što se sve radi za osobne interese, a sve na štetu države'', stoji u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close