Skup alumnista Start-up akademije s područja Zapadnog Balkana ujedinio start-upove

Skup alumnista Start-up akademije s područja Zapadnog Balkana ujedinio start-upove

Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 12. 2019. u 14:39 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stvaraju li samo velike kompanije radna mjesta? Ne nužno. Start-upovi također mogu da kreiraju radna mjesta, pokazalo je na svom primjeru 30 ovakvih kompanija, koje su, direktno ili indirektno, omogućile zapošljavanje blizu 100 osoba u regiji Zapadnog Balkana.

Ovo je izuzetan rezultat za ovo područje, gdje poduzetnici još uvijek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja tvrtke, najvećim dijelom uslijed nedostatka mehanizama podrške i oskudnih izvora visokorizičnog poduzetnog kapitala. Taj iznos od 1.8 milijuna eura investicija koju su ovi start-upovi sakupili, ili su u procesu sakupljanja, čini još vrjednijom pažnje.

Pokretači 30 uspješnih start-upova s područja Zapadnog Balkana pohađali su program razvoja u okviru nedavno osnovane Startap akademije. Program se sastoji od obuka iz oblasti koje su najvažnije za razvoj start-upova (prikupljanje sredstava, prezentiranje proizvoda, strategije prodaja i razvoja) i od Demo dana kada su poduzetnici bili u prilici da pred žirijem predstave svoje projekte i umreže se tijekom “Sarajevo Unlimited” i “Podim” konferencija.

Start-up akademija održana je u organizaciji Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu - Vanjska trgovina, projekta kojeg sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju, – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a kojeg financira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

U rujnu 2019. godine u Beču je održana manifestacija Alumni Startup Academy Event, koja je prvi put okupila sve sudionike programa i omogućila im da podijele iskustva, priče o uspjesima i neuspjesima, te da ojačaju podršku unutar zajednice (peer-to-peer) na regionalnoj start-up sceni.

Dio programa bilo je i prisustvo na događaju “1 Million Start-ups Conference”, gdje su mnogi sudionici imali priliku da zauzmu aktivnu ulogu kao panelisti, predstave svoje ideje i podijele priče o svojim poduzećima.

Mateja Živadinović, pokretač start-upa Volonter, platforme koja na efikasan način organizira volontere, ovako je opisao svoje iskustvo:

“Ovaj program nam je omogućio da učvrstimo veze u regiji, da pronađemo zajedničke poduzetničke ciljeve i da učimo jedni od drugih. Ovakva okupljanja su zaista neophodna da bi se uspostavila regionalna saradnja i omogućilo učenje na primjerima dobre prakse, kako na području zapadnog Balkana, tako i šire. Kroz program smo dobili pristup veoma korisnim praktičnim poduzetničkim znanjima i vještinama i podršku zajednice poduzetnika.”

Da su rezultati programa impresivni potvrdila je i vodeća ekspertica Startap akademije Selma Prodanović, koju mediji često nazivaju najutjecajnijom damom austrijske start-up scene: “Napredak koji su start-upovi napravili nakon održane akademije je nevjerojatan. Ne samo da su pojedinačno poboljšali svoj učinak u pogledu „pitching-a“ i ostvarivanja kontakata s investitorima, već su također oformili grupu poduzetnika koji jedni drugima pružaju podršku. Što je najvažnije, oni će inspirirati i narednu generaciju poduzetnika.”

GIZ će i u budućnosti kroz Otvoreni regionalni fond - Vanjska trgovina nastaviti da podržava prekogranično umrežavanje poduzetnika i start-upova.

Kopirati
Drag cursor here to close