Presal Extrusion

Široki Brijeg: Radnicima ne daju na posao, upoznata inspekcija

S upravom Presala radnici komuniciraju isključivo preko zaštitara koji se nalaze na ulazu u tvornicu za preradu aluminija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 02. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici tvrtke Presal Extrusion d.o.o podnijeli su zahtjev za inspekcijsku kontrolu Upravi za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu nakon što im u ponedjeljak nije dozvoljen ulaz u krug tvornice u Knešpolju.

''Tvrtka Presal Extrusion d.o.o. se nalazi u privremenom stečajnom postupku u kome je postavljen privremeni stečajni upravitelj po čijem nalogu bi se trebalo postupati u privremenoj stečajnoj upravi. Situacija za radnike je jako teška a riječ je o obustavi proizvodnje pred nešto više od 25 dana, što je odlučeno dolaskom sadašnje uprave, a djelatnicima tvrtke je onemogućen dolazak na posao od strane iste uprave iako za to nema nikakvih opravdanih razloga. Obustava proizvodnje nema opravdanja jer je utvrđeno da ne postoji nikakva prepreka nastavku odvijanja proizvodnje, što je glavna vodilja razvoja i poslovanja tvrtke'', izjavili su za Bljesak.info iz Neovisnog sindikata radnika društva Presal Extrusion d.o.o. koji broji više od polovice uposlenih.

Do mjeseca studenog 2017. godine, društvo Presal Extrusion d.o.o. je uredno poslovalo i prema svim djelatnicima uredno izvršavalo isplate plaća i svih pripadajućih naknada sukladno ugovorenim radnim odnosima, tvrde iz Sindikata navodeći da se radnici nalaze u nezavidnoj situaciji.

Foto: Bljesak.info / Radnicima nije dozvoljen ulaz u krug tvornice

Općinski sud u Širokom Brijegu imenovao je privremenog stečajnog upravitelja Ramiza Jelovca, no isti ga je sud ubrzo i ''skinuo'' s tog mjesta.

''Postoje i određene sumnje na spregu sadašnje Uprave i Općinskog Suda jer su u međuvremenu iz postupka nezakonito izuzeti Stečajni sudac Darijo Stanić i Privremeni stečajni upravitelj Ramiz Jelovac koji je dao izvješće da se proizvodnja može nastaviti'', govore nam iz Sindikata.

Zaštitar - jedina komunikacija između Uprave i radnika

''Zahtijevamo da nam se omogući bezuvjetno pravo na rad. Ako se proizvodnja ne nastavi što prije, neće nam biti isplaćene dvije plaće što će u svakom slučaju prouzročiti velike probleme, a pogotovo je nužna što hitnija reakcija nadležnih institucija za ostvarivanje radničkih prava koja su nam u potpunosti uskraćena'', upozoravaju.

S upravom Presala radnici komuniciraju isključivo preko zaštitara koji se nalaze na ulazu u tvornicu za preradu aluminija.

Foto: Bljesak.info / Radnicima nije dozvoljen ulaz u krug tvornice

''Sadašnja uprava je poslala kući sve radnike bez ikakva pismenog rješenja i reguliranja statusa. Praktički, jednostavno nam je onemogućeno i strogo zabranjeno ući u krug tvornice, tako da mi radnici u svakom slučaju trpimo nepravdu i nezakonito stanje za koje mi nismo krivi. Ulazak u tvornicu i pristup radnim mjestima onemogućuju djelatnici zaštitarske agencije koji su ujedno i jedini kontakt s upravom Društva, koja ne odgovara na pozive i apele sindikata za razgovorom i mirnim pronalaskom rješenja za dobrobit svih radnika i tvrtke u cijelosti'', objašnjavaju novonastalu situaciju za Bljesak.info iz Neovisnog sindikata radnika društva Presal Extrusion.

Presalu prijete milijunski gubitci

Zbog toga ih je odvjetnik uputio na Upravu za inspekcijske poslove ŽZH u Širokom Brijegu gdje smo i razgovarali s radnicima koji su podnijeli zahtjeve za inspekcijsku kontrolu jer smatraju da su im ugrožena osnovna radnička prava.

''Stanje u kojem se nalazimo, onemogućivanje pokretanja proizvodnje i isporuke gotovih proizvoda nanosi ogromne gubitke tvrtki u vidu gubitka dugogodišnjih klijenta, renomiranih kompanija s međunarodnog tržišta čija će financijska sankcioniranja zbog neisporučivanja robe dovesti do kolapsa poslovanja i višemilijunskih gubitaka što će izravno i neizravno utjecati na više stotina ljudi'', upozoraju iz Sindikata.

Foto: Bljesak.info / Zahtjev za inspekcijsku kontrolu

Radnici ističu da će zbog ove situacije ostati bez ikakvih prihoda te da već nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

''Stoga ako ovakva situacija potraje bez pravičnog rješenja našeg statusa mi radnici ćemo ostati bez ikakvih prihoda, osnovnih egzistencijalnih sredstava, a već nemamo pravo na zdravstvenu zaštitu i prava za liječenje, posljedično i naše obitelji koje su bile osigurane po istom pravu. Pozivamo sve nadležne institucije da postupe ispravno i svrsishodno, da izvrše kontrolu poslovanja i zaštite radnike i naša radnička prava'', zaključili su u razgovoru za Bljesak.info iz Neovisnog sindikata radnika društva Presal Extrusion.

Bljesak.info pokušao je u nekoliko navrata dobiti odgovore iz tvrtke, no bezuspješno.

Kopirati
Drag cursor here to close