Nedjelja u podne

Sindikat uposlenika Aluminija blokirat će trafostanicu na Čulama

Predstavnici sindikata poručili su da neće dopustiti da im isključe struju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 10. 2018. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindkat uposlenika mostarskog Aluminija najavio je kako će u nedjelju u podne blokirati trafostanicu u Čulama.

Naveli su da se radi o simboličnoj blokadi kojom žele skrenuti pažnju na ovaj gorući problem.

Podsjetimo, Neovisni operater sustava (NOS BiH) obavijestio je Aluminij da će biti isključen s naponske mreže u nedjelju, 14. listopada.

Predstavnici sindikata su poručili da neće dopustiti da im isključe struju.

''Ako bude potrebno branit ćemo je svim raspoloživim sredstvima na dalekovodu u Čulama'', rekao je član Predsjedništva nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić rekao je ranije kako će poduzeti sve da ne dođe do najcrnjeg scenarija.

''Nećemo dozvoliti da se tvornica ugasi. Poduzet ćemo sve mjere u našoj nadležnosti da se tvornica ne ugasi'', rekao je.

I Pero Bebek, predsjednik skupštine nezavisnog sindikata, koji 29 godina radi u mostarskom poduzeću pojasnio je proces i posljedice gašenja.

''Isključenje električne energije u Čulama značilo bi za nas ogroman gubitak i ogromno potrošeno vrijeme. Startanje jedne elektrolize trajalo je dvije godine. Tečni kriolit je na 950 stupnjeva i on je narančaste boje. U slučaju da se isključi struja za neka 3 sata bio bi čvrst i sive boje. Startanje jedne ćelije košta oko 100.000 dolara. Imali smo taj slučaj u ratu. Većina tih ćelija nakon pokretanja nije mogla normalno raditi. Gubici bi bili ogromni'', rekao je Bebek podsjetivši kako Aluminij ima 256 ćelija koje bi se teško pokrenule nakon gašenja

Vlada mora odmah zatražiti suspenzije mjera prema Aluminiju

Nakon jučerašnje izvanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, obznanivši najavu Neovisnoga operatora sustava (NOS) BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, očitovali su se i pojedini članovi aktualne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak.

- Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje – jasan je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Ponavljamo, naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, ''smrzavanje'' tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugroze sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 tisuća eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sustava i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prijevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close