Prozivaju Vilima Primorca i HDZ

Sindikat radnika HT Mostar: Ne želimo biti sljedeći slučaj 'Aluminij'

Iz Sindikata su poručili upravi da oni svoje plaće zarađuju, za razliku od njih
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 12. 2020. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršilo se 30 dana od kada je Sindikat HT Mostar stupio u Štrajk zbog, kako kažu, odbijanja Fadila Novalića i Vilima Primorca da se zaključi Granski kolektivni ugovor, koji bi jamčio zaštitu plaća i ostalih materijalnih prava radnika.

''Tražili smo samo da imamo sigurnost u sljedećih 12 mjeseci bez ikakvih povećanja primanja, iako ste VI svojim radom u pandemiji zaslužili i to. Ali vidimo da je Upravi HT to bilo previše, jer su još u travnju odlučili smanjiti plaću. Vjerujemo da su taj plan prolongirali djelomice zbog pritiska Sindikata ali i lokalnih izbora, te izbora u Mostaru. Kada to sve prođe moći će raditi što hoće jer računaju da ćemo mi i dalje biti ovce za šišanje koje će strpljivo raditi i šutjeti, te se pomiriti s mrvicama koje nam oni u svojoj milosti odluče dati. Sve po onoj staroj matrici: “što se radnici bune dajemo im plaću“, za ovaj stav ste i Vi svi krivi. Vrijeme je da jasno i glasno kažemo Upravi HT:  ''MI SVOJU PLAĆU ZARAĐUJEMO, za razliku od Vas''', poručili su iz Sindikata.

Kažu da su neki od njih očekivali da će brzo štrajkom prisiliti  Uprave i Vladu da promjene svoje stavove.

''Među nama je bilo spremnih na dugu borbu jer su svjesni da spomenuti vode brigu samo o  svojim interesima, a radnici su im samo brojevi tj. trošak kojeg treba smanjiti na bilo koji način kako bi njima ostalo više. Istina Štrajk do sada nije doveo do zaključenja Granskog kolektivnog ugovora, ali je ipak napravio velike pomake'', rekli su iz Sindikata, dodajući kako su ovaj tjedan vođeni  razgovori između Uprava kompanija i Premijera, te se uz Upravu BH Telecoma, koja je bila suglasna i ranije, izjasnio i Premijer Fadil Novalić da će Vlada F BiH zaključiti Granski kolektivni ugovor ako Uprava HT dostavi pismenu suglasnost. 

''Sada se nalazimo u situaciji da je jedina prepreka zaključenju Granskog kolektivnog ugovora, Uprava HT. Da bismo bili precizniji jedine prepreka za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora su Vilim Primorac i Goran Kraljević, jer nakon izmjena statuta HT oni mogu na sjednici Uprave društva svojim glasovima donijeti odluku.  Nema više skrivanja iza blokada manjinskog vlasnika. Sve je u rukama Vilima Primorca i Gorana Kraljevića, koji predstavljaju državni kapital, a predloženi su od strane HDZ BiH i za svoje postupke odgovaraju istomu. Iz navedenih razloga moramo javno tražiti od HDZ BiH, da se izjasni podražava li ovakvu politiku koja se provodi u HT Mostar. Vjerujemo da ih je HDZ BiH predložio i izabrao sa zadaćom da rade u javnom interesu, ali posljednjih mjeseci je jasno da tako ne rade'', rekli su iz Sindikata.

U slučaju da uskrate suglasnost na Granski kolektivni ugovor, kažu iz sindikata radnika, u roku od 5 dana javno će tražiti smjenu Uprave i provjede usmjeriti prema Upravi i HDZ-u BiH.

''Pozivamo sve članove Sindikata i sve radnike HT Mostar da se probude i od ponedjeljka inteziviraju  štrajk do potpune blokade poduzeća, te da  prihvate činjenicu da ovo nije samo borba za Granski kolektivni ugovor . Ovo je borba za vaše plaće, za vaša radna mjesta i za opstojnost HT Mostar. Ne želimo biti sljedeći  slučaj „Aluminij“, a sa ovim načinom upravljanja u HT izvjesno je da idemo prema tom scenariju. Jedini način da ostvarimo svoje zahtjeve je da kroz Štrajk ostvarimo pritisak na Upravu HT zbog kojeg će početi voditi računa i o radnicima a ne samo o sebi i svojim interesima'', rekli su članovi sindikata, poručujući radnicima da budu odlučni, hrabri i da ustraju u štrajku zajedno, jer jedino će tako uspjeti

Kopirati
Drag cursor here to close