Pismo javnosti

Sindikat HP Mostar: Male plaće prelijevaju čašu

Sindikat navodi kako su problemi uglavnom svugdje isti: sve više posla, nedovoljan broj zaposlenih, loša organizacija posla, jako loš odnos većine nadređenih prema radnicima, kršenje prava radnika…
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 10. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kap koja preliva čašu radnicima HP Mostar su male plaće koje nisu povećavane godinama. Na naše zahtjeve početkom godine, prije pandemije Covid 19, da se plaće povećaju u rasponu od 5% do 15% Uprava je kategorički tvrdila da zato nema nikakve mogućnosti, jer nema toliko novca'', priopćio je Nezavisni Sindikat Hrvatske Pošte Mostar.

Sindikat navodi kako se javnosti obraća zbog ''po radnike sve lošije situacije u Hrvatskoj Pošti Mostar, a i zbog, u zadnje vrijeme bombastičnih najava Uprave Društva o gradnji višemilijunskog objekta 'pošte budućnosti'''.

Navode kako su u srpnju i kolovozu ove godine obišli poslovnice u Središnjoj Bosni (PU Vitez, PU Jajce) i Hercegovini (PU Široki Brijeg, PU Posušje, PU Ljubuški, PU Međugorje) i u razgovoru s kolegama upoznali se s većinom problema koje imaju poštari, šalterski radnici, čistačice, vozači, kontrolori, radnici u sortirnici i brzoj pošti.

''Problemi su uglavnom svugdje isti: sve više posla, nedovoljan broj zaposlenih, loša organizacija posla, jako loš odnos većine nadređenih prema radnicima, kršenje prava radnika iz Kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Poslije svakog obilaska terena i razgovora sa kolegama, pisali smo dopise Upravi u kojima smo ih pokušavali upoznati sa konkretnim problemima u pojedinim PU HP Mostar, očekujući njihovo rješavanje'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako na četiri od šest dopisa nisu uopće dobili odgovore.

''U ona dva odgovora koja smo dobili, mi, pa i naše kolege koje su nam iznijeli probleme smo označeni kao oni koji šire neistine. Da ne spominjemo probleme koje imaju naše kolege samo zbog toga što su članovi Nezavisnog Sindikata djelatnika Hrvatske Pošte Mostar. Poslije ovih njihovih tvrdnji, sredinom godine dolazi izvješće Ureda za reviziju institucija FBiH iz kojega je vidljivo da novca ima za doktorate, skupe zabave i pjevače, iznajmljivanje luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta kako piše u reviziji. I na sve ovo se nadovezuje najava Uprave u medijima o skoroj izgradnji zgrade glavnog poštanskog logističkog središta vrijedne nekoliko milijuna KM. Za tu namjenu je u sred pandemije Covid 19 kupljeno zemljište i plaćeno oko 900 tisuća KM. Zemljište za istu namjenu HP Mostar kupuje već drugi puta, tako da je samo za zemljišta HP Mostar već dala oko 1,5 milijuna KM. Nije nam jasno tko je platio ovo zemljište i tko će financirati zgradu glavnog poštanskog logističkog središta ako Uprava tvrdi da nema novca za povećanje plaće'', navedeno je.

Zbog svega navedenog tražili su hitan sastanak s Upravom Društva.

''Međutim, dobili smo odgovor kako se Sindikat ne treba miješati u poslovnu politiku firme, te se sastanak nije ni održao. Pošto dva Sindikata koji predstavljaju radnike HP Mostar po zakonu preuzimaju ulogu Vijeća uposlenika koje u HP Mostar ne postoji, po članu 22. Zakona o Vijeću uposlenika FBiH, poslodavac je dužan najmanje dva puta godišnje informirati Vijeće uposlenika (Sindikat) o pitanjima koja utječu na njihove interese iz radnog odnosa, a u ovom slučaju naročito na razvojne planove i njihov utjecaj na ekonomski i socijalni položaj uposlenika. Kada su u pitanju razvojni planovi i investicije koje se tiču toga, u članku 21. ovog Zakona stoji da je poslodavac obavezan o ovim pitanjima informirati Vijeće uposlenika (Sindikat), konzultirati i pribavljati njihovu suglasnost. Uprava HP Mostar sve gore navedene obaveze ne ispunjava, što na koncu zbog loše poslovne politike može imati negativne posljedice po prava radnika i stabilnost poduzeća'', navodi sindikat u priopćenju.

Dodaje se kako zbog svega navedenog ''partnerski odnosi Sindikata i Uprave Društva, koji bi trebali ići u smjeru boljeg radnog ozračja i napretka poduzeća u Hrvatskoj Pošti Mostar, na žalost, skoro i ne postoje''.

Kopirati
Drag cursor here to close