Motor Hercegovine

VIDEO | Sindikalisti zauzimaju startne pozicije

U narednih tjedan dana sindikat Aluminija će organizirati Skupštinu radnika, na kojoj će isplanirati daljnje aktivnosti svoje sindikalne borbe.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 08. 2019. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon posljednjeg sastanka Kriznog vijeća Aluminija jedino radnici nisu bili zadovoljni, budući da se bez strateškog partnera ne može govoriti o planovima za restrukturiranje elektrolize.

Danas su im podršku izrazili predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović i Neovisnog sindikata Federacije BiH Josip Milić.

"Oni koji su propustili izvršiti nadzor nad Aluminijem u proteklom vremenu trebaju sada preuzeti odgovornost nad radnicima", kazao je Šatorović.

Foto: Bljesak.info / Sindikalisti ispred Aluminija

"Sada ovo treba izdržati. Očito je nekome cilj dovesti radnike u ovo deprimirajuće stanje kako bi se zaputili u Njemačku ili Irsku", kazao je Milić.

U narednih tjedan dana sindikat Aluminija će organizirati Skupštinu radnika, na kojoj će isplanirati daljnje aktivnosti svoje sindikalne borbe.

Foto: Bljesak.info / Sindikalisti ispred Aluminija

Podsjetimo, 80 radnika je zatražilo bezuvjetnu isplatu otpremnina, no to čini još oko 450 radnika tehnološkim viškom.

Podsjetimo, još prošlog tjedna tri federalna inspektora došla su u Aluminij sagledati financijsko poslovanje od protekle revizije 2014 godine.

Uprava je iskazala maksimalnu suradnju, što je priličan napredak u odnosu na sve ranije sazive administracije ovog poduzeća. A to je u skladu s očekivanjima Federalne vlade, navodi resorni ministar industrije Nermin Džindić, koji je zatražio istragu strogo specifičnih transakcija.

"Nakon što se uradi kompletna ta analiza i nadzor, dostavi resornom ministarstvu, nakon toga će resorno ministarstvo izvršiti posebnu analizu 2019. godine i dostaviti Vladi na razmatranje i usvajanje. Vezano za financijsku policiju i provjeru, ovo su ujedno i zaduženja Federalnog parlamenta Vladi", kazao je Džidnić.

"Što se tiče zahtjeva potencijalnih investitora, saudijskih i kineskih metaloprerađivača, radi se i na otvorenom pristupu podatcima o aktualnom stanju u poduzeću. Takozvana Data Room je također zahtjev Federalne Vlade", navodi premijer Fadil Novalić.

"Aluminij je dosad bio prilično zatvorena kompanija, imamo taj izvještaj KTNG-a, ali potencijalni kupci, nazovimo ih radije strateški partneri, oni trebaju biti jaka imena s međunarodnog tržišta aluminija, oni žele vlastitu specifičnu analizu, i mi smo rekli, uspostavite „sobu”, svi podaci i svi ljudi moraju biti dostupni", kazao je premijer Federacije.

Nakon jučerašnjeg sastanka kriznog stožera, Uprava Aluminija je objavila aktivan plan na prvoj fazi ponovnog pokretanja ljevaonice, a u priopćenju su objavili prvi konkretan podatak, na posao će se u prve dvije faze vratiti tek nešto više od trećine od 930 uposlenika.

Kopirati
Drag cursor here to close