Blokada

Sberbanka Ivici i Anti Todoriću blokirala sve račune u Londonu

Radi se o blokadama o kojima je govorio sudac Richard Blake kada je Todoriću odredio relativno nisku jamčevinu od 100.000 funti.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 11. 2017. u 11:10 Fena
Kopirati

Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora, ali i članovi njegove obitelji pod sve su većim pritiskom zbog blokada imovine koje su provedene ili su predložene na sudovima ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

Kako doznaje Jutarnji list iz pouzdanih izvora, uz blokade koje se provode na temelju rješenja Županijskog suda u Zagrebu radi osiguranja u istrazi inkriminirane protupravne imovinske koristi, blokade njegove imovine ishodila je i ruska Sberbanka. I to ne samo imovine Ivice Todorića, nego i sina Ante, a ujedno pokušavaju ishoditi blokade imovine još nekih članova njegove obitelji.

Radi se o blokadama o kojima je govorio sudac Richard Blake kada je Todoriću odredio relativno nisku jamčevinu od 100.000 funti i pritom pojasnio da Todorić baš i nije u mogućnosti prikupiti veliki novčani iznos zbog blokade njegove imovine kako u Engleskoj tako i u inozemstvu.

Sberbanka očito je već tada na nadležnom sudu u Londonu ishodila blokade tamošnje imovine Ivice i Ante Todorića na temelju posljednjeg zaduženja Agrokora kod Sberbanke od 100 mil. eura, za koji su oni garantirali i osobnom imovinom.

Tim je ugovorom o kreditu i bila dogovorena nadležnost suda u Londonu u slučaju spora.Sberbanka je na taj način Ivici i Anti Todoriću blokirala sve njihove račune u toj zemlji, dok nije poznato imaju li oni tamo i druge imovine te je li bilo i daljnjih blokada.

Županijsko državno odvjetništvo preko Županijskog suda je blokiralo “samo” četvrtinu dvorca Kulmer koji glasi na Ivicu Todorića, jer se pribavljanje nezakonite koristi stavlja na teret samo njemu. No, u međuvremenu je Sberbanka krenula u proceduru kako bi stavila zabilježbe na ostatak Kulmera.

Pritom su krenuli i na dijelove koji pripadaju obojici sinova, kao i kćeri Ivice Todorića, podnijevši Općinskom građanskom sudu u Zagrebu odgovarajuće tužbe kojima žele dokazati da je cijeli Kulmer podoban za namirenje naplate spomenutog zajma po ugovorenoj klauzuli o garanciji vlastitom imovinom.

U međuvremenu je i sud prihvatio nove prijedloge hrvatskog tužiteljstva za daljnju blokadu imovine, pri čemu se izišlo iz granica RH. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati