8. i 9. svibnja

Sarajevo - BC Partners na biznis forumu EBRD-a

United Grupa kao vodeći provajder medijskih i komunikacionih usluga u jugoistočnoj Europi posluje pod brendovima SBB, Sport Klub, N1, Nova, kao i Telemach u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 05. 2019. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo - BC Partners na biznis forumu EBRD-a

Na godišnjem sastanku i biznis forumu EBRD-a u Sarajevu, 8. i 9. svibnja sudjelovat će vodeća međunarodna investicijska kompanija BC Partners, što će biti njeno prvo javno pojavljivanje u regiji nakon okončanja procesa kupovine većinskog udjela United Grupe od investicionog fonda KKR u ožujku ove godine. 

Ovo je najveća strana direktna investicija u regiji i jedna od najvećih u jugoistočnoj Europi, priopćio je Telemach. 

United Grupa kao vodeći provajder medijskih i komunikacionih usluga u jugoistočnoj Europi posluje pod brendovima SBB, Sport Klub, N1, Nova, kao i Telemach u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. 

Stelios Elia, generalni direktor BC Partnersa, sudjelovat će na panelu „Potencijal jugoistočne Europe: gledište investitora“, drugog dana konferencije, u četvrtak, 9. svibnja. Ovo je prvi put da EBRD održava godišnji sastanak na Balkanu od 2010., kada je bio u Zagrebu. 

Direktoru Eliau će se na ovom značajnom panelu pridružiti i eksperti u politici, ekonomiji i medijima: Zsuzsanna Hargitai, regionalna direktorica za zapadni Balkan - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je bila jedan od prvih investitora United Grupe; Victoriya Boklag, CEO United Grupe i veteran priče o rastu grupe koja je postala regionalni lider u razvoju biznisa  tijekom protekle dvije decenije; John Simpson, urednik međunarodnih odnosa za BBC i veteran u izvještavanju o političkim i ekonomskim prilikama na Balkanu te Wolfango Piccoli, potpredsjednik u Teneo Risk and Intelligence, globalnoj savjetodavnoj firmi u oblasti politike, koja je visokospecijalizirana za ekonomiju i politiku južne Europe. 

Među ostalim temama, na panelu se očekuje diskusija o daljnjim investicijama u regiji i izvozno orijentiranim mogućnostima za države Balkana kroz primjer zatvaranja transakcije između United Grupe i BC Partnersa. Napravit će se i usporedba zašto su u razdoblju 2004.-2016. Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, koje su se EU pridružile 2004. ili kasnije, kumulativno privukle bruto strane direktne investicije od gotovo 700 milijardi dolara za razliku  od zemalja zapadnog Balkana, Srbije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova, koje su privukle samo 50 milijardi dolara za isto razdoblje. 

Panel će otkriti zašto su na dugoročnim osnovama i trendovima ova tržišta interesantna investitorima i zašto postojeći problem „odliva mozgova“, kao i zabrinutost u vezi s vladavinom prava, mogu postaviti ekonomiju i biznis u nezgodan položaj i spriječiti ih da dosegnu puni potencijal. 

Panel sesija „Potencijal jugoistočne Europe: gledište investitora“, u organizaciji United Grupe, bit će održan od 14 do 15 sati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine 9. svibnja kao dio agende drugog dana EBRD-ovog godišnjeg sastanka i biznis foruma. 

BC Partners je vodeća međunarodna investiciona kompanija s više od 20 milijardi eura za upravljanje privatnim kapitalom i privatnim kreditima. Osnovana 1986., imala je aktivnu ulogu u razvoju cjelokupnog tržišta Europe tijekom tri decenije. Danas BC partners posluje kao integrirani tim kroz urede na tržištima Sjeverne Amerike i Europe. Od osnivanja, BC Partners je investirao u 105 kompanija koje su imale ukupnu vrijednost od 130 milijardi eura i trenutno investira iz svog desetog fonda.  

United Group je osnovana 2000. i vodeći je provajder telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Ima najširu mrežnu pokrivenost u regiji i korisnicima nudi najatraktivniji izbor TV sadržaja, od lokalnog do najboljeg sadržaja iz cijelog svijeta. 

United Grupa posluje u šest zemalja (kroz kompanije kao što su SBB, Telemach i United Media, i kanale kao što su Sport Klub, Nova TV i N1 TV) i zajedno s globalnom OTT uslugom, pokriva 3,74 milijuna pretplatnika u 1,8 milijuna domova, sa 4.400 ljudi koje zapošljava. 

Međunarodni investitori United Grupe su KKR i sada BC Partners, kao većinski vlasnik. 

Kopirati
Drag cursor here to close