Adresa: Vlada

Političari o rudnicima: Neka im Vlada pomogne kao Aluminiju

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić izjavio je novinarima da se Vlada FBiH mora uključiti u rješavanje problema rudnika u FBiH, pogotovo u rudnicima u Zenici i Brezi.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 09. 2019. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH bila je zadovoljna postizanjem socijalnog mira u protekle četiri godine, ali se sada pojavljuje pitanje rudnika i drugih gospodarskih subjekata koji imaju problema s poslovanjem zbog tržišnih uvjeta, rekla je federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Rekla je kako ''financijska konsolidacija nije donijela dobra rješenja za rudnike, što znači da svi oni problemi s kojima su se susretali nisu ublaženi, oni su još uvijek tu''.

''Po nekim ocjenama i procjenama, i modernizacija rudnika nije uspješno završena. Ono što se uradilo vezalo se samo za izmirenje obveza koje su vezane za poreze. Sve ostalo ja mislim da je jedna ozbiljna priča i uistinu se treba pokrenuti sveobuhvatan proces restrukturiranja u okviru programa restrukturiranja energetskog sektora'', kazala je Milićević.

S druge strane, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović (SDA) izjavio je da Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda BiH i rukovodstva rudnika moraju naći načina da se izađu rješenja za probleme rudara.

''Na Klubu SDA smo o tome raspravljali i najviše se zadržali na toj temi, dakle tražili od Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH i menadžmenta da najozbiljnije i prioritetno uzmu ovaj problem u razmatranje kako bi se riješio na način da nitko od tih ljudi sutra ne ostane bez primanja i da nitko od njih ne ostane na ulici. Onog trenutka kada su završeni godišnji odmori ja sam zakazao sjednicu i tražio da mi se dostave po prioritetu zakoni koje je potrebno da Parlament usvoji da bi da bi rješavali takve i slične probleme'', kazao je Zaimović.  

Naveo je da mu nije poznato da postoji neki zakon koji se tiče tog problema, a da je uopće u parlamentarnoj proceduri.

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić izjavio je novinarima da se Vlada FBiH mora uključiti u rješavanje problema rudnika u FBiH, pogotovo u rudnicima u Zenici i Brezi.

''Rješenje je u Zakonu o konsolidaciji rudnika i uključenosti resornog ministarstva i Vlade'', istaknuo je Karajbić.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Božo Ljubić komentirao je prosvjed rudara u Sarajevu, kazavši kako očekuje da će Vlada Federacije BiH postupiti isto kao u slučaju Aluminija.

''Očekujem da se Federalna vlada na isti način odnosi prema problemima rudara kao i prema problemima Aluminija te da ih pokušava rješavati tim više što je u vlasništvu 42 posto Aluminija. S druge strane, očekujem i da radnici Aluminija traže svoja prava prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti za Aluminij, a to je Federalna vlada, a ne pred stranačkim institucijama'', izjavio je Ljubić u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close