Stavili katanac

RS: Ugašeno 31 javno poduzeće

"Otvoreno tržište je burno more koje uvijek nekoga potapa, a nekog drugog izbaci na površinu", rekao je Đogo.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 10. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od uspostavljanja registra javnih poduzeća Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF) do sada je ugašeno 31 poduzeće koje je bilo u većinskom vlasništvu Republike Srpske i lokalnih zajednica.

Evidenciju o javnim poduzećima u Srpskoj APIF vodi od 2015. godine.

Prema njihovim podacima, katanac je u proteklom periodu stavljen na "Toplanu" iz Dervente, Tvornicu specijalnih vozila Istočno Sarajevo koje je otišlo u stečaj, zatim rogatički Vodovod i kanalizaciju u stečaju, kao i "Čajavec mjernodetektorski uređaji" i "Jelšingrad tvornica alatnih mašina" u stečaju iz Banja Luke.

Grcanje u dugovima

Ugašena su i poduzeća "VIK" informativno-tehnički centar Vlasenica i "Bromet" Brod, koja su također otišla u stečaj, a katanac je stavljen i na "Igrište" Vlasenica, kao i na Rudnik nemetala "Stanari".

Predsjednik Sindikata metalne industrije i rudarstva RS Radenko Smiljanić rekao je za "Glas Srpske" da je uglavnom neadekvatno poslovanje gurnulo poduzeća u stečaj.

"Suština je da se kroz stečaj svakog poduzeća trebalo izdvojiti 'zdravi' od 'nezdravog' dijela privrednog subjekta i da se na tom 'zdravom' temelju ponovo pokrene proizvodnja. Međutim, zbog stečajnih postupaka koji su vođeni tako kako su vođeni svjedoci smo da se sve uglavnom završavalo tako da se samo namire povjerioci", rekao je Smiljanić.

Kao pozitivan primjer naveo je kompaniju "Alumina" u kojoj je izdvojen "zdravi" dio i poduzeće je nastavilo poslovati.

"Ako se tvrtka postavi na zdrave temelje i usmjeri u pravom smjeru, sigurno da ima šansu", dodao je Smiljanić.

Stečaj

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo rekao je da je dobro što ugašenih javnih poduzeća nema više. Očito da u svijesti vlasnika, dodao je, postoji nelagodnost da se firme ugase čak i onda kada godinama posluju veoma loše.

"Otvoreno tržište je burno more koje uvijek nekoga potapa, a nekog drugog izbaci na površinu", rekao je Đogo. Dodao je da se na različite načine nastoji pomoći poduzećima koja imaju probleme.

"Uglavnom je tu riječ o različitim financijskim injekcijama koje samo odgađaju zatečene probleme. Za trajno poslovanje potrebno je da postoji menadžment koji je u stanju da na tržišnim osnovama vodi poduzeće ili da se pronađe strateški partner koji bi to poduzeće integrirao u svoj proizvodni lanac", rekao je Đogo.

Upozorio je da je najskuplje sanirati poduzeće kada ono dođe u financijsku krizu i naglasio da se mora reagirati mnogo ranije.

"Ako neko poduzeće postoji samo iz socijalnih razloga, a ne doprinosi stvaranju nove vrijednosti, jeftinije je ranije napraviti program zbrinjavanja radnika i ne dužiti sa slanjem takvog poduzeća u stečaj", poručio je Đogo.

Prema podacima APIF-a poduzeća u vlasništvu Srpske i lokalnih zajednica su u trenutku uspostavljanja registra zapošljavala 27.047 radnika. U tim poduzećima prošle godine je bilo zaposleno 26.607 radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close