Vjekoslav Domljan

Rješenje za Aluminij strani investitor

U mostarskom Aluminiju radi oko 900 osoba, a ovo poduzeće sudjeluje s oko tri posto BDP. Aluminij potroši 15 posto struje u FBiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 10. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomist Vjekoslav Domljan smatra da bi rješenje za probleme Aluminija mogao biti strani investitor koji će uvesti nove tehnologije, te smanjiti troškove, piše N1.

"Primjera radi, crnogorski KAP je i sada u stečaju ali i u takvoj situaciji oni rade na poboljšanju energetske efikasnosti", kazao je Domljan.

U mostarskom Aluminiju radi oko 900 osoba, a ovo poduzeće sudjeluje s oko tri posto BDP. Aluminij potroši 15 posto struje u FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH za Aluminij je izdvojila milijun KM, te dodatnih 100 tisuća za reviziju rada poduzeća. Najavljen je i niz drugih mjera poput reprograma duga za struju, ali i u konačnici smanjenja troškova el. energije. Iz Aluminija zahvalnost, ali i upozorenje Vladi, Aluminij ovako može da radi još 72 sata.

Tvornica se neće zatvoriti. Vlada Federacije BiH će, kaže premijer, garantirati tzv. topli režim.

"Topli režim znači postojanje tvornice, nema smrzavanja ćelija. I ući će u problem rješavanja problema tvornice Aluminij Mostar", pojasnio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Za početak, cilj je osigurati da kooperanti ne blokiraju račune Aluminija.

"Uz već postojeći reprogram dugovanja od 181 milijun prema Elektroprivredi HZ HB potrebno je uraditi dodatni dodatni reporogram na dodatnih 23,9 milijuna KM", kazao je Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

Predviđen je i plan mjera kako bi ovo poduzeće dobivalo što jeftinu električnu energiju. Iz Vlade očekuju pomoć Hrvatske koja je vlasnik 13 posto udjela.

"Trenutno je dole 900 ljudi, i sve su njihove oči usmjerene ka Vladi FBiH, znači Vlada jeste tu, ali nije isključivo. Niti može biti isključivo", istaknula je Jelka Miličević, ministrica financija FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close