Pozitivne vijesti

Rekordan izvoz AS Holdinga u prošloj godini: Najveći rast ostvario Vispak, najviše se prodalo Tuzlanske soli

AS Holding ostvario je u prošloj godini rekordne rezultate u izvozu. Sa svojom divizijom hrane realizirao je u 2019. godini ukupno povećanje izvoza za 10 posto.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 02. 2020. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AS Holding ostvario je u prošloj godini rekordne rezultate u izvozu. Sa svojom divizijom hrane realizirao je u 2019. godini ukupno povećanje izvoza za 10 posto.

Najveći porast u vrijednosti izvoza na nivou kompanija u odnosu na 2018. godinu napravili su Vispak sa 20 posto i Tuzlanska solana sa 11 posto. AC Food iz Velike Kladuše imao je manju osnovicu ali zato veći porast od 27 posto, Sprind je ostvario svoje prve izvozne plasmane, dok su Klas, AS Jelah i Oaza reazlirali izvozne uspjehe na razini prošle godine.

Trenutni poredak na listi Top 10 najznačajnijih izvoznih brendova AS Holdinga izgleda ovako: 

  1. Tuzlanska so
  2. Zlatna džezva
  3. Zlatni puder
  4. Tops
  5. Klasov somun i ostali pekarski proizvodi
  6. Maza
  7. Klasova jufka
  8. Kent konditoraj
  9. Oaza
  10. Vispakove supe i čorbe

Tržište Sjedinjenih Američkih Država bilježi najbolji rezultat u posljednje četiri godine. Sve članice koje izvoze na ovo zahtjevno tržište ostvarile su rast u odnosu na 2018. godinu, dok je Zlatna Džezva i dalje broj 1 brend u kategoriji tradicionalnih kava iz Jugoistočne Europe. Kompanije AS Jelah i Oaza su otvorile nova tržišta u zemljama Golfskog zaljeva.

Hrvatska ostaje najvažnije tržište u regiji, a prate je Slovenija, Srbija i Makedonija. Tržište Crne Gore otvoreno je u 2019. godini za Vispak, AC Food, i Oazu. Od ranije je na tržištu ove susjedne zemlje Klasov Zlatni puder koji je neprikosnoveni lider sa najvećim udjelom u kategoriji brašna.

Biskvit Tops je vraćan na tržište Srbije, a pored zemalja regije fokus u 2020. će biti tržište Njemačke, kao i jačanje pozicija na tržištu SAD-a gdje postoji već izgrađena jaka osnova i mnogo prostora za dalji rast.

''Prošle godine bili smo na sajmu ANUGA u Kelnu, a pripremamo se za ovogodišnji SIAL u Parizu. Bit će to prilika da se cijelom svijetu predstavimo kao respektabilan proizvođač hrane u ovom dijelu Evrope. Jačamo naše izvozne kapacitete i pojačavamo fizičko prisustvo naših ljudi na tržištima. U dogledno vrijeme, shodno viziji širenja AS Holdinga van granica BiH, plan je da Holding ima svoja predstavništva po svijetu što će značiti strateški iskorak u daljem jačanju naše izvozne orijentacije. Plan za 2020. godinu je rast izvoza za dodatnih 10 posto. Očekujemo i ukidanje carina za proizvode iz BiH na Kosovu koje je naše tradicionalno izvozno tržište'', kazao je Vedad Halilović direktor izvoza AS Holdinga.

U okviru AS Holdinga posluje 9 izvoznih firmi, i to 7 u diviziji hrane: AC Food, AS Jelah, Oaza, Klas, Solana Tuzla, Sprind i Vispak, te 2 članice u diviziji tekstila: Napredak Tešanj i Fortitudo Travnik.

Divizija hrane trenutno izvozi direktno i indirektno u 33 države svijeta na 5 kontinenata.

Kopirati
Drag cursor here to close