Kasne plaće

Radnici Zračne luke Mostar: Idemo u generalni štrajk, voda nam je došla do grla

Radnici Zračne luke Mostar su najavili stupanje u generalni štrajk.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 06. 2018. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi ćemo ići u generalni  štrajk 100 posto. Ljudima je došla voda do grla, plaće nam kasne, pa nam banke blokiraju račune'', rekao je Darko Buntić, predsjednik Sindikata radnika Zračne luke Mostar prilikom dvosatnog štrajka upozorenja koji je održan u petak.

Buntić je rekao kako su glavni zahtjevi radnika da im se plaće isplaćuju po zakonu i da se odradi sistematizacija.

Isplata toplog u ''kešu''

''Prošli put je održan jednosatni štrajk, nakon kojeg smo obavili razgovore s menadžmentom odnosno s Raspudićem, gdje smo potpisali ovjerili i protokolizirali dogovore. Od tih  dogovora ništa se nije ispoštovalo, osim što je on zahtijevao da se topli obrok nastavi isplaćivati u kešu na blagajni Zračne luke'', rekao je Buntić.

Dodao je kako je radnicima obećano povećanje plaće, te kako su na plaću samo jednom dobili 250 KM na plaću.

''Bio nam je rekao da će nam dignuti plaću, koju su nam skinuli  za 250 KM, jedan mjesec nam je to dao, i kasnije je to ukinuo. Piše da je bila jednokratna isplata što nije bilo ništa od dogovora'', rekao je Buntić.

Buntić je rekao kako se prave pritisci na radnike, te kako šest - sedam godina radnici nemaju ništa plaćeno po zakonu.  Rekao je kako im po zakonu nisu plaćeni ni prekovremeni, ni noćni rad.

''Prekovremenih sati nemamo, jer nemamo dovoljno letova. 2015.godine smo imali 75000 putnika, 2016. godine 65000, 2017. 42000 da bi sada  za pola godine imali 8500 putnika. Gdje su ti putnici nestali, tko ih je otjerao radnici sigurno nisu. Radnici sigurno nisu, mi od njih živimo'', rekao je Buntić i dodao kako više ne dolaze ni talijanski putnici.

Prosječne plaće 750- 800 KM

Buntić je rekao kako su im plaće redovite, te da u prosjeku za radnike koji rade noćne i prekovremene iznose 750 - 800 KM.

Antonio Lovrić uposlenik Zračne luke Mostar  je rekao kako štrajkom pokušavaju ''izganjati prava koja ih sljeduju po zakonu''.

''Nama je smanjena plaća od 300 do 500 KM u zadnjih godinu i pol dana. Tražimo da nam se vrati stanje iz 2016. godine'', rekao je Lovrić.

Direktor Zračne Luke Mostar Marin Raspudić je rekao kako štrajk radnika neće ugroziti funkcioniranje Zračne luke.  

Poziv za potpisivanje kolektivnog ugovora

''Previše je truda bilo da se ovo ostvari, neće se ugroziti funkcioniranje aviokompanija. Ovo je jako negativan odjek prema Mostaru, zašto se ovo događa. Neka radnici rade svoj posao i bit će adekvatno nagrađeni po zakonu'', rekao je Raspudić.  

Raspudić je rekao kako je četiri puta zvao Sindikat da potpišu kolektivni ugovor.

''Četvrti put zovem sindikate da se potpiše kolektivni ugovor. Kolektivnim ugovorom se zaštićuju prava i obaveze svih zaposlenika Zračne luke. Apeliram da shvate da je bez kolektivnog ugovora veoma teško razgovarati'', rekao je Raspudić.

Rekao je kako su plaće radnicima povećane i ispaćene.

''Financijska konstrukcija s isplatom plaća do 31. 12. s punim doprinosima i punom plaćom s povećanjem od 200 KM je zaokružena. Neka građani grada Mostara zaključe o čemu se ovdje radi'', rekao je Raspudić i zaključio da će on nastaviti raditi svoj posao, a to je dovođenje novih linija.

 Podsjećamo, Raspudić je izjavio kako rade na uvođenju linija sa Skandinavijom, Poljskom, a najavio je i povratak Talijana.

Kopirati
Drag cursor here to close