Hrvoje Livaja

Radnici Luke Ploče neće osjetiti gašenje Aluminija

Gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno pogodilo poslovanje same Luke, ali radna mjesta i plaće uposlenika nisu ugroženi.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 07. 2019. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici će značajno se odraziti na poslovanje društva Luka Ploča d.d. Radi boljeg razumijevanja, ističemo kako je 50 posto ukupnih prihoda Luke u 2018. bilo vezano za poslovanje s Aluminijem. U kontekstu pretovaranja robe to je bilo 233.000 tona što znači da je Aluminij bio jedan od najznačajnijih partnera'', rekao je za N1 Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Kaže kako je gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno pogodilo poslovanje same Luke, ali da radna mjesta i plaće uposlenika - nisu ugroženi.

Posljedica, kako je dodao, će biti, ali radnici će to najmanje osjetiti.

''Ono što sigurno možemo reći jeste da to radnici najmanje osjetiti, ni u smislu plaća ni u smislu radnih mjesta. Radimo na tome da provučemo nove robe. Imamo porast fizičkog prometa u prvih šest mjeseci'', dodao je.

Danas je naime, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Zdenko Klepić izjavio da je Vlada FBiH na telefonskoj sjednici održanoj u petak donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru programa stabilizacije, što po njegovim riječima znači da u sljedećih šest mjeseci neće biti stečaja niti će neko moći blokirati račune Aluminija.

Kako je rekao, pokušat će se pokrenuti Ljevaonica.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je tvrtka isključena s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnja 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close