Agonija

Radnici Komosa traže isplatu: Rekli su nam da je novac u SDA

Iako federalni zakon kaže kako je stečaj hitna stvar, problem Komosa razvlači se već šest godina i ne vidi mu se rješenja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 05. 2020. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Istražni organi bi imali ruke posla po pitanju komunalne privrede u gradu Mostaru'', rekao je pred mostarskom gradskom Vijećnicom Halil Kovačević bivši radnik poduzeća Komos.

Naime, pred Vijećnicom su se, uz predstavnike Naše stranke, okupili radnici Komosa, tvrtke koja je godinama u stečaju, a koji godinama traže isplatu primanja po presudama i općinskog i županijskog suda.

Foto: Bljesak.info / Halil Kovačević 

Radi se o tužbi 49 radnika koje prelaze ukupno preko 600 tisuća KM, a koje se godinama ostavljaju po strani.

Iako federalni zakon kaže kako je stečaj hitna stvar, problem Komosa razvlači se već šest godina i ne vidi mu se rješenja. Komos je u stečaju od 2014. godine, a radnici čekaju svoja potraživanja. Kažu kako ih se slalo na razne adrese, pa im je tako, kako navode, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, rekao kako je njihova adresa SDA.


''Agonija traje blizu 20 godina. Sve smo pokušavali riješiti i pošto nam nije uspjelo uz pomoć sindikata podigli smo tužbu 2013. i dobili smo presudu od Kantonalnog suda. Stečajni upravnici su vukli neke stečajne planove koji sinu ništa značili za nas. Hoćemo da se ispoštuje sudska presuda u 100 postotnom iznosu. Politika nas ne zanima'', rekao je Kovačević.

Sead Jašarević, bivši predsjednik Sindikalnog odbora, kaže kako se godina bore ''protiv ove aždaje''.

Foto: Bljesak.info / Sead Jašarević

''Donijeli su odluku sa smo drugi isplatni red umjesto po novom zakonu da smo u prvom isplatnom redu. Oni i su nas bacili u drugi isplatni red, tako da mi nemamo ništa. Daju nam od 2 do 30 posto. A ima ljudi od 1000 KM do 50.000 KM. Ukupno je preko 600 tisuća potraživanja'', rekao je.

Kaže kako su u sve ''upletene i stranke''.

''Ja ću otvoreno reći. Bili smo u SDA i htio nam je Marić (Salem, op, ur. Predsjednik gradskog ogranka SDA) držati predavanje, ali mi nismo to htjeli. Htjeli smo izaći u javnost, ali nam je Marić rekao da ćemo uništiti Komos. Bešlić je rekao da on ne podređuje direktore, nadzorni odbor i da na istočnoj strani određuje SDA i da on neće da se miješa u te stvari'', kaže Jašarević.

Emir Džubur kaže kako je sve jasno kao dan.

''Stečajni plani nije napravljen nikad. Oni pokušavaju kroz razne makinacije. Jasno je da se pogoduje Komunalnom da bi dobili legalitet pred zakonom. Javno nam je rečeno da kasu kontrolira lijeva obala. Nedavno su dobili 500.000 KM. Ljubo Bešlić nam je rekao da ako želimo sredstva da tražimo u SDA'', rekao je Džubur.

Foto: Bljesak.info / Emir Džubur 

''Pozivamo stečajnog suda, koji je komandant ove parade, cirkusijade, da zakaže što prije sazove ročište da se taj stečajni postupak riješi. Firma ima imovinu kojom može podmiriti potraživanja. Imovina vrijedi po njihovoj procjeni 7-8 milijuna KM, ali mi mislimo da je to puno više'', dodao je.

Irma Baralija, dopredsjednica Naše stranke, iskoristilaje priliku da skrene pozornost na to da je Vijećnica prazna, da Mostaru trebaju izbori i da je to paravan za sve.

Pozvala je gradonačelnika Bešlića da javno odgovori što se događa s Komosom i da im jedino preostaje izlazak na ulicu.  

Kopirati
Drag cursor here to close