Bez detalja

Radnici bivšeg Aluminija pripremaju sastanak: Ključa nezadovoljstvo

''Optimistične obmane u javnosti koje nemaju veze sa stvarnošću još više iritiraju bivše zaposlenike dok ih je još ogromna većina na ulici bez bilo kakvih primanja…'', navodi se u pismu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 10. 2020. u 10:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro bi trebao biti održan sastanak radnika nekadašnje Aluminija d.d. Mostar, doznaje portal Bljesak.info od nekadašnjih uposlenika tvornice koja je ugašena, a čija su postrojenja dana u najam.

''Veliko nezadovoljstvo vlada i ključa među radnicima u vezi ponovnog pokretanja proizvodnih pogona u Aluminiju nakon velikih obećanja hrvatskih političkih predstavnika. Osjećaju se prevareni i ostavljeni jer ništa od obećanog nije realizirano'', navodi se u pismu uoči sastanka koji bi, kako tvrde, trebao biti sazvan ''najdalje početkom sljedećeg tjedna''.

Kažu kako je, unatoč obećanjima, ''jedan minoran broj bivših djelatnika vraćen u pogon ljevaonice kod novog poslodavca dok je jedan manji broj podobnih još uvijek u radnom odnosu Aluminija d.d. Mostar ugovorom o djelu dok su ostala dva proizvodna pogona još uvijek na čekanju bez nekih ozbiljnijih priča oko ponovnog stavljanja hala u pogon''.

''Optimistične obmane u javnosti koje nemaju veze sa stvarnošću još više iritiraju bivše zaposlenike dok ih je još ogromna većina na ulici bez bilo kakvih primanja i poziva za ponovni povratak'', navodi se u pismu upućenom redakciji portala.

Na upit o konkretnim porezima i imenima rečeno je kako će u javnost izaći nakon najavljenog sastanka.

Podsjećamo, Aluminij je nakon ratnih razaranja ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.

U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH, te najvažnija tvornica u Hercegovini.

Mrak u Aluminiju nastao je 10. srpnja kada je tvornica isključena s napajanja električne energije.

Početkom listopada angažirana su 82 radnika u sklopu pripreme za ponovni početak rada u pogonima ljevaonice, koji je planiran za početak studenoga.

Kako su pak izvijestili iz Aluminij Industrije, u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski Aluminij, intenzivno se radi na pripremi i vraćanju u funkcionalno stanje ljevaonice i radne opreme. Provodi se remont postrojenja i saniraju štete zbog 15-mjesečnog zastoja uslijed gašenja kompanije uzorkovanog visokim dugovanjima.

Aluminij Industrija potpisala je u međuvremenu ugovore o nabavci i prodaji metala. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3.000 tona gotovih proizvoda - trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja 50.000 tona trupaca.

Prema navodima iz Aluminija, pokretanje ljevaonice podrazumijevat će i dodatno povećanje broja zaposlenih. Do kraja siječnja očekuje se kako će se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika u Aluminij Industriji, čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

Izraelska kompanija M.T. Abraham Group koja planira obnoviti proizvodnju u mostarskom Aluminiju, sklopila je desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s Advaita Groupom po kojemu će ta kompanija isporučivati sirovine za Aluminij i prodavati 50 posto njegova metala.

Kopirati
Drag cursor here to close