Neizvjesnost

Puno mogućnosti malo izgleda: Aluminij nikada više neće biti isti

Mostarska tvornica je prazna te je u njoj samo manji broj radnika koji je angažiran na čuvanju imovine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 07. 2019. u 08:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povratku na posao u Aluminiju, ako se obnovi proizvodnja, može se nadati trećina uposlenika. Uz manje plaće. Ostali bi trebali na Zavod za zapošljavanje, uz otpremnine. Traži se potencijalni partner. Pojašnjenje je to federalne dopremijerke Jelke Milićević.

Predstavnici Uprave te sindikata i zaposlenika Aluminija tijekom prošlog tjedna su u Mostaru održali niz sastanaka s vodećim političkim dužnosnicima Hrvata u BiH te usvojili zajedničke zaključke prema kojima bi se u kraćem vremenskom roku trebala postupno pokrenuti proizvodnja i spasiti posrnuli mostarski gigant, a očekuju i potporu hrvatske vlade.

Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij d.d. neće ići u stečaj dok se ne razmotre sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njezinog dijela, a poručili su i kako je moguće ponovno pokretanje proizvodnje i spas Aluminija "zajedničkim djelovanjem svih iz Aluminija, hrvatskih i svih drugih političara svih razina vlasti u BiH a posebno Vlade Federacije BiH", ali i hrvatske vlade.

"Početkom sljedećeg tjedna imat ćemo ponovo sastanke s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija i vidjet ćemo što i kako dalje, od koje točke krenuti i da li su urađene analize koje su dogovorene. Nakon toga ćemo imati više informacija o našim daljim aktivnostima", poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić.

"Bili smo kod Čovića, on nas je saslušao i iznio svoje prijedloge. Izašli smo sa zaključkom, a prvo je zbrinjavanje radnika, ali i postupno vraćanje proizvodnje u neke okvire. Isključujemo proceduru stečaja. Vjerujem da će se postupno radnici vratiti na posao, ali ne mogu reći u kojem broju", rekao je Biokšić.


Kazao je kako je mostarska tvornica jutros prazna te da je u njoj samo manji broj radnika koji je angažiran na čuvanju imovine.

Podsjetimo, tijekom četvrtka radnici su održali prosvjede ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru, a na trenutke je situacija bila napeta. Policija je uhitila dvije osobe.

Mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić ustvrdio je kako gašenje proizvodnje u Aluminiju ne znači nužno i konačnu propast te tvrtke te je najavio kako će se, unatoč dramatičnom razvoju
događaja, nastaviti pregovori i kontakti s ciljem pronalaska strateškog partera koji bi uložio kapital kroz nužni preustroj tvrtke kako bi ona bila u stanju profitabilno poslovati.

Radnici Aluminija žalosni čekaju ponoć: Mislimo da je ovo kraj

Radnici Aluminija okupili su se u utorak u večernjim satima u krugu tvornice gdje čekaju ponoć kada je najavljeno gašenje struje ovom hercegovačkom gigantu. Tekst članka se nastavlja ispod banera Miro Zelenika, koji u Aluminiju radi od 1982. godine kaže kako situacija nikada nije bila gora.


Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Kopirati
Drag cursor here to close