Prošla i prethodne godine

FIA produžila rok za predaju financijskih izvještaja

Po njegovim riječima, od 14.644 pravna subjekta kojima su dostavljene opomene, za njih 7.116 utvrđeno je da imaju aktivne račune u bankama, dok je za preostalih 7.528 utvrđeno da imaju blokirane račune.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 08. 2018. u 12:31 Fena
Kopirati

Pravni subjekti u Federaciji BiH koji nisu do sada izvršili zakonsku obavezu predaje financijskih izvještaja za ovu i sve prethodne godine mogu to uraditi do 1. listopada ove godine, do kada je produžen rok za njihovu dostavu. 

Iz Financijsko-informatičke agencije (FIA) Federacije BiH priopćeno je da su početkom srpnja dostavili opomene pred pokretanje prekršajnog postupka za 14.644 pravna subjekta koja nisu izvršila zakonsku obavezu predaje financijskih izvještaja za prošlu i sve prethodne godine. 

''Na zamolbu velikog broja poslovnih subjekata da su iz tehničkih razloga onemogućeni da sačine financijske izvještaje za više godina odlučili smo produžiti rok za mjesec dana i omogućiti poslovnim subjektima koji žele ispuniti svoju zakonsku obavezu da to i učine. Od dostavljanja opomene do danas, 333 pravna subjekta su dostavila godišnje financijske izvještaje'', kaže direktor FIA-e Esad Mahmutović. 

Po njegovim riječima, od 14.644 pravna subjekta kojima su dostavljene opomene, za njih 7.116 utvrđeno je da imaju aktivne račune u bankama, dok je za preostalih 7.528 utvrđeno da imaju blokirane račune. 

Od ukupnog broja pravnih subjekata kojima su dostavljene opomene, do sada 4.697 njih je primilo opomenu, jedan broj pošiljki se vratio iz različitih razloga – promjene adrese ili naziva firme, nezavršenog procesa gašenja firmi budući da je utvrđeno da firme koje su zakonski zatvorene prije više godina, još uvijek imaju aktivne račune u bankama itd. 

''Iako se veliki broj pošiljki s opomenama vratio, ovo nam je sjajna prilika da konačno dobijemo uređenu i preciznu evidenciju obveznika predaje financijskih izvještaja. Također nas je kontaktirao značajan broj pravnih subjekata koji su dobili opomene navodeći različite razloge zbog kojih nisu predavali izvještaje'', navodi Mahmutović. 

Dodaje da su dominirali razlozi socijalne prirode, naročito kod udruga građana koji su isticali da nemaju sredstava da plate računovodstvenu agenciju i naknadu za predaju izvještaja. Bilo je i dosta slučajeva da su firme u stečaju ili likvidaciji, iako je obaveza i takvih kompanija da predaju završne financijske izvještaje za svaku godinu. 

U FIA-i su se opredijelili da prije pokretanja prekršajnih postupaka produže rok za još mjesec dana, do 1. listopada 2018. godine, i omoguće svim pravnim subjektima da izvrše svoju zakonsku obavezu. 

Za sve one pravne subjekte koji ne izvrše obavezu predaje financijskih izvještaja za prethodnu i prošle godine FIA će, postupajući u skladu s ovlaštenjem Federalnog ministarstva financija, Ministarstvu dostaviti podatke radi pokretanja prekršajnih postupaka'', navodi se u priopćenju. 

Iz FIA-e podsjećaju da propisane novčane kazne za ovaj prekršaj iznose od 5.000 KM do 15.000 KM za pravni subjekt te za odgovornu osobu u pravnom subjektu u iznosu od 500 do 3.000 KM.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati