Za mjesec i pol

Primorac o poslovanju BHANSA-e: Mi smo već dio Europe

''Naši kontrolori, sustavi, oprema bili su na adekvatnoj razini i dokazali smo da smo se opravdano pojavili kao ravnopravan pružatelj usluga zračne navigacije u Europi'', kazao je.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 01. 2020. u 10:20 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) već mjesec i pol, otkako je preuzela kontrolu gornjeg dijela zračnog prostora iznad 10.000 metara, vrlo uspješno opslužuje zračni promet.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac kazao je za „Dnevni avaz" da nakon preuzimanja kon­trole 5. prosinca 2019. godine nisu uvodili nikakve restrikcije niti su uzrokovali sekundu kašnjenja aviokompanijama.

''Bili smo apsolutno kapacitirani u svakom smislu. Naši kontrolori, sustavi, oprema bili su na adekvatnoj razini i dokazali smo da smo se opravdano pojavili kao ravnopravan pružatelj usluga zračne navigacije u Europi. Imamo sposobnost da ispunimo sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas'', kazao je Primorac.

On dodaje da trenutno opslužuju 700 aviona dnevno, dok je u isto vrijeme lani taj broj bio 80 aviona.

''Prema našim planovima i prognozama, obim posla će se povećavati. Vrhunac će bili na ljeto ili krajem ljeta, kada ćemo trebati opslužiti 1.400 do 1.500 zrakoplova u danu'', naveo je Primorac.

Vrlo je važna činjenica, ističe čelnik BHANSA-e, da je BiH kao država ispunila sve zahtjeve koje pred sve članice EU postavlja Europska komisija.

''Usklađeni smo sa svim tim zahtjevima, isto kao Njemačka ili Austrija. Kada govorimo o BHANSA-i i civilnom zračnom prometu, mi smo u tom smislu već dio Europe'', naveo je Primorac.

On je naglasio da su povećanjem obima posla porasli i prihodi BHANSA-e, ali i troškovi.

''Naši prihodi, odnosno troškovi će se povećati 34 posto na razini godine, što je 12 ili 13 milijuna maraka. Ti novci će biti utrošeni za daljnje obrazovanje našeg kadra, za plaće, za kapitalne investicije, operativne troškove'', naglasio je Primorac.

Kopirati
Drag cursor here to close