RŽR 'Ljubije'

Prijedor: Prodaje se rudnik, početna cijena 69 milijuna KM

Početna prodajna cijena RŽR 'Ljubije' 69 milijuna KM
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 11. 2018. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudnik željezne rude (RŽR) “Ljubija” iz Prijedora, čija prodaja 64,9 posto akcija osnovnog kapitala se očekuje 17.prosinca, lani je ostvario financijske prihode od 3.101.891 KM, a najveći dio se odnosi na prihode od isplate dijela dobiti od poduzeća „ArcelorMittal“ d.o.o. Prijedor, za period od 2014. do 2016. godine.

Odluku od prodaji "Ljubije" donijela je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS), nakon što je pribavljena suglasnost entitetske vlade, a, kako se navodi, bit će organizirana posebna aukcija na Banjalučkoj burzi, uz početnu prodajnu cijenu od 69.020.547,43 KM.

Pravo učešća na aukciji imaju sva zainteresirane osobe koja zadovoljavaju kvalifikacione kriterije, među kojima je obavljanje rudarske djelatnosti, pri čemu se pod tim podrazumijeva eksploatacija "metaličnih mineralnih sirovina" te ostvaren godišnji ukupan prihod od najmanje 100 milijuna KM, u svakoj od posljednje dvije poslovne godine.

Državni organi, organizacije i poduzeća iz Bosne i Hercegovine, u kojima je državni kapital veći od 25 posto ukupnog kapitala, kao i domaće fizičke i pravne osobe koja nisu izmirile porezne obaveze, ne mogu biti kupci u postupku predmetne prodaje.

U RŽR-u, koji je osnovan još 1916. godine i do 1992. je obavljao kao osnovnu djelatnost vađenje rude gvožđa, na kraju lipnja ove godine bila su zaposlena 44 radnika, od kojih je 10 radilo na neodređeno vrijeme.

Uslijed ratnih događanja u BiH, proizvodnja je 1992. godine obustavljena, a na kopu Omarska je ponovo pokrenuta 2004. godine, ali od novoosnovanog društva „Novi rudnici Ljubija“ d.o.o. Prijedor (danas „ArcelorMittal“ d.o.o. Prijedor), zajedničkim ulaganjem RŽR-a i „LNM holding“ Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland).

Stoga se u odluci podsjeća da je RŽR "Ljubija" 2004. godine u potpunosti prestao s obavljanjem osnovne djelatnosti i svoju egzistenciju zasniva na sudjelovanje u ostvarenoj dobiti zajedničkog poduzeća, te na drugim aktivnostima, tj. na realizaciji ugovora o poslovnoj suradnji sa „ArcelorMittal“ d.o.o. Prijedor o davanju usluga angažiranjem radnika različitih profila, prodaji biomase i šampinjona, izdavanju u zakup poslovnih prostora i drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close