Unatoč pandemiji

Povećao se izvoz slatkiša iz BiH

Industrija slatkiša jača uprkos pandemiji virusa korona
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 11. 2020. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je pandemija virusa korona negativno utjecala na plasman brojnih proizvoda iz BiH na inozemna tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo, jer se izvoz slatkiša ove godine, u odnosu na 2019, povećao.

"U odnosu na prošlu godinu, gdje je do kraja listopada izvezeno oko 3.200 tona kakaa i proizvoda od kakaa u vrijednosti od 15,7 milijuna KM, ove godine, za isti period, izvoz je iznosio blizu 3.800 tona, čija je vrijednost 19,6 milijuna KM", priopćili su "Nezavisnim" iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

U isto vrijeme, kako navode, to nije slučaj i s uvozom, koji je blago pao u odnosu na 2019. godinu.

"Do kraja listopada 2019. godine uvoz je iznosio 16.900 tona u vrijednosti od oko 140 milijuna KM, dok je ove godine, u istom periodu, uvezeno oko 16.850 tona ovih proizvoda, vrijednih oko 137,7 milijuna KM", naveli su iz UNO.

Iako je, dakle, prema ovim podacima, uvoz čak pet puta veći od izvoza, prostora za optimizam u ovoj grani industrije ima. Svjedoče tome i najave otvaranja novih tržišta.

Iz poduzeća za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda "Mira" iz Prijedora rekli su da pandemija virusa korona nije utjecala na izvoz njihovih proizvoda te da stabilno posluju.

"Naše proizvode najviše izvozimo u Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, zemlje članice CEFTA, Sjedinjene Američke Države, Kanadu te zemlje zapadne Europe", rekli su iz "Mire".

Dobrim poslovanjem, usprkos pandemiji, pohvalili su se i iz kompanije "AC Food" iz Velike Kladuše.
"Imali smo povećan izvoz proizvoda u inostranstvo, ali se također povećala i prodaja na domaćem tržištu", rekla je za "Nezavisne novine" Mirela Vračić, operater za knjigovodstvo kompanije "AC Food".

Kako je dodala, proizvode najviše izvoze u zemlje Evropske unije, ali se polako šire i na prostor Amerike i Australije.

"Trenutno stvaramo i nova tržišta, od kojih su aktualna Rumunjska, Kanada, Emirati, a uskoro očekujemo još atraktivnih lokacija na koje bismo mogli plasirati naše proizvode", istaknula je Vračićeva.

Inače, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, čokoladni proizvodi iz BiH su se, i ove, kao i 2019. godine, najviše izvozili u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, dok se najviše uvoze iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Dragan Šepa, tajnik Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duhanske industrije pri Privrednoj komori RS, kaže da je, uslijed virusa korona, došlo do određenih problema u ovom sektoru.

"Na primjer, od početka pandemije otežan je dolazak i odlazak radnika na posao, kao i organizacija poslova unutar pogona i proizvodnje, što je bio problem kod dva velika privredna društva u RS, 'Miri' iz Prijedora i  'Swisslionu' u Trebinju, koji zapošljavaju nekoliko stotina radnika", rekao je Šepa za "Nezavisne".

Ono što je pozitivno u konditorskoj industriji, kako Šepa navodi, jeste to da nije bilo pada u proizvodnji niti otpuštanja ranika.

"Naša konditorska industrija svakako da ima budućnost, mada je otežana zbog pandemije virusa korona. Ali, kad uzmemo u obzir navedene pokazatelje, da nije bilo otkaza, već su u prijedorskoj 'Miri' čak zaposlili još 70 novih radnika i uvećali  proizvodnju, te ispunili plan za ovaj period 2020. godine, možemo reći da je stanje svakako pozitivno", naglasio je Šepa.

Dodao je da je uslijed blokada granica izazvanih pandemijom virusa korona bilo problema s nabavkom ambalaža, sirovina i ostalih komponenti koje fabrike koriste u proizvodnji.

"Tada smo, u suradnji s tvornicama, Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH radili anketu što im nedostaje i kako da pribave osnovne proizvode za nastavak proizvodnje", rekao je Šepa.

Kopirati
Drag cursor here to close