Uduplana

Povećana domaća proizvodnja sredstava za dezinfekciju

Povećana tražnja je širom svijeta uzrokovala nestašice i domaća potrošnja je bila prioritet u odnosu na izvoz
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 11. 2020. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i osobnu higijenu, kao i preparata za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 milijuna KM, nego u istom periodu lani, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

Kako je iz UNO priopćeno "Nezavisnim", u deset mjeseci ove godine uvezeno je sredstava za dezinfekciju te za osobnu higijenu, kao i preparata za pranje u vrijednosti 258.790.219 KM, dok je 2019. u istom periodu taj iznos dostigao 274.894.539 KM.

"Uvoz preparata za higijenu usta i zuba, uključujući paste i praškove za pričvršćivanje umjetne vilice te konac za čišćenje zuba, ove godine manji je za oko 1,6 milijuna KM nego prošle godine", kazali su iz UNO BiH.

Iako je uvoz ovih sredstava u BiH manji nego godinu dana ranije, domaće firme koje se bave proizvodnjom ističu da im je ova godina popravila poslovanje, jer je proizvodnja povećana i za 50 posto.

Dragan Ždrnja, direktor proizvodnje u kompaniji "Dukat", kazao je da se kod njih proizvodnja od ožujka uduplala.

"Mnogo se povećala proizvodnja, a samim tim i prodaja, iako naša firma do pojave virusa korona nije imala direktno dezinfekciona sredstva koja su se koristila za ruke i za površine, nego su ugrađena u druge proizvode", kazao je Ždrnja.

Dodao je da su od ožujka počeli sa proizvodnjom dezinfekcijskih sredstava za površine i kozmetičkih sredstava, odnosno sredstava za dezinfekciju ruku, te da su što se tiče prodaje, ostvarili izvanredan uspjeh.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, za "Nezavisne" ističe da je, iako bi smanjenje uvoza ovih proizvoda u vrijeme pandemije mogao djelovati nelogično, jer je tražnja za njima drastično povećana, ovaj podatak u direktnoj korelaciji sa povećanjem domaće proizvodnje istih proizvoda.

"Povećana tražnja je širom svijeta uzrokovala nestašice i domaća potrošnja je bila prioritet u odnosu na izvoz, dok je u BiH konačno otvoren prostor domaćim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na domaće tržište, a nekim čak i u izvoz", ističe Gavran.

Dodao je da je ovo jedan od pozitivnih primjera kada je kriza ujedno bila i prilika, koja je iskorištena, jer, kako kaže, imamo kvalitetne domaće proizvođače.

"Sličnu situaciju imali smo i u poljoprivrednoj proizvodnji i općenito proizvodnji hrane pa je pouka da nemamo potrebe za velikim dijelom uvoznih proizvoda, jer naša domaća proizvodnja može uspješno pokriti naše potrebe u mnogim oblastima", kazao je Gavran.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da su se građani konačno osvijestili i počeli da koriste domaće proizvode.

"U nekom momentu, odnosno u ožujku i travnju, na tržištu smo mogli samo naći domaće proizvode i smatram da je to bilo presudno da i danas građani kupuju domaće proizvode, što na kraju utječe i na samo održavanje domaćeg gospodarstva", kazala je Marićeva.

Smanjen uvoz sredstava za dezinfekciju i higijenu, naglasila je Marić, ne znači da građani ne održavaju higijenu i ne pridržavaju se epidemioloških mjera, nego da su počeli shvatati da i naše firme prave kvalitetne proizvode.

Kopirati
Drag cursor here to close