Epic fail

Potres na burzama: Greškom objavili da Google kupuje Apple

Kakva je to priča bila, pa premda samo na dvije minute, izazvala je tektonske poremećaje na burzama
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 10. 2017. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dow Jones, odnosno punim ''imenom'' Dow Jones Industrial Average jedan je od najpoznatijih indeksa američke elektroničke burze, a njihov indeks stanja na burzama prvi puta je objavljen pradavnog 3. srpnja 1884 godine.

Zašto je to važno? Zato što se Dow Jones indeksu vjeruje, Dow Jones indeks se prati, Dow Jones indeks je po mnogima jedan od najrelevantnijih indeksa kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i diljem svijeta. I kada Dow Jones nešto objavi, obično je to ''amen''.

I u trenutku kada Dow Jones objavi vijest kako Google kupuje Apple za devet milijardi američkih dolara, rotacija zemaljske kugle se automatski promijenila i svijet kakav smo poznavali ušao je u novu dimenziju. Upravo to se dogodilo kasno sinoć, vjerovali ili ne, Dow Jones je doista u svojoj objavi koja se odvija u realnom vremenu u eter plasirao vijest da je dogovoren posao koji će promijeniti sve, posao prema kojem će Google platiti devet milijardi dolara za bi preuzeo najvrjedniji svjetski brand - Apple.

Istoga trenutka cijena Appleovih dionica je skočila sa 156 na 158 USD, ali već dvije minute kasnije ispostavilo se da je riječ o grešci. Portal 9TO5Mac koji je inače jedan od najpoznatijih i najpriznatijih kada je u pitanju sve vezano uz Apple prvi je primijetio ovaj ''epic fail'' među Dow Jones vijestima, nakon što je lažna vijest povučena s kanala Dow Jonesa, stiglo je i kratko priopćenje.

''Zbog tehničke greške, testne vijesti koje nemaju veze sa stvarnošću objavljene su na javnom kanalu. Sve takve vijesti su maknute u najkraćem mogućem roku i ispričavamo se zbog greške''.

Kopirati
Drag cursor here to close