Crno

Porezna u akciji: Zapečaćeno 19 objekata

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sustavima i zapošljavanja radnika na crno.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 05. 2020. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije BiH izvršila je 217 inspekcijskih kontrola na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sustavima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su kontrolirali 822 zaposlenika kojom prilikom su otkrili 61 neprijavljenog radnika, 36 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćeno je 19 objekata i u 75 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 230.400 KM.

Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Kopirati
Drag cursor here to close