Konačno

Aluminij: Potpisan ugovor s podružnicom M.T. Abraham Grupe

M.T. Abraham Grupa zahvaljuje svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, posebice Vladi Bosne i Hercegovine za njihovu pomoć i suradnju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 04. 2020. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., te njezini međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) sa zadovoljstvom objavljuju da od utorka, 7. travnja, 2020. godine, počinje novo razdoblje za Aluminij d.d. Mostar, priopćeno je iz M.T. Abraham Grupe.

Zahvalnost

''M.T. Abraham Grupa zahvaljuje svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, posebice Vladi Bosne i Hercegovine za njihovu pomoć i suradnju tijekom procesa pregovora koji su rezultirali dogovorom, a koji će biti na opće dobro cjelokupne javnosti i gospodarstva ove zemlje i regije.

M.T. Abraham Grupa i njezini partneri će započeti primjenjivati strateški plan kako je navedeno u ugovoru između stranaka, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadanom roku.

Trenutačna pandemija COVID-19 virusom pred nas stavlja brojne izazove, kako ekonomske, tako i društvene. Za M.T. Abraham Grupu i njezine partnere je važno pokazati vjeru u snagu ove zemlje, te njezinu odlučnost i sposobnost da skupa premostimo te izazove.

U ovakvim vremenima, privatni i javni sektori moraju raditi zajedničkim snagama kako bi osigurali stabilno gospodarsko ozračje za Bosnu i Hercegovinu'', poručili su u priopćenju.

Dugoročni ciljevi

Amir G. Kabiri, Predsjednik M.T. Abraham Grupe i direktor Aluminij Industries d.o.o kazao je kako nije imao sumnje u postizanje obostranog dogovora.

''Počevši od sutra, moramo se koncentrirati na primjenu našeg strateškog plana kako bismo iznova pokrenuli proces proizvodnje", poručio je.

Isaac M. Tamir, Direktor M.T. Abraham Grupe istaknuo je kako im je obzirom na trenutačne nemire u svjetskom gospodaru najvažnije pokazati nedvojbeno povjerenje u tvornicu Aluminij i predanost dugoročnim ciljevima.

''Učinit ćemo sve kako bismo stvorili stabilno poduzeće koje će odgovoriti izazovima tržišta, te imamo namjeru postati glavni igrač u globalnoj industriji aluminija", istaknuo je. 

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 djelatnika.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Što sadrži ugovor o poslovnoj suradnji?

Ovaj ugovor o poslovnoj suradnji podrazumijeva, u samom startu zakup imovine pogona Ljevaonice, ali u daljem usklađivanju međusobnih odnosa i mnogo širu poslovnu suradnju.

Za početak će novi poslodavac primiti 80 djelatnika, i to u roku 60 dana od potpisa ugovora.

Sukladno Ugovoru, pokrenut će proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana.

Novih 90 djelatnika zaposlit će potom u roku 60 dana o dana pokretanja pogona Ljevaonice.

Na koncu, zaposliti će još 50 djelatnika u roku 12 mjeseci, od pokretanja punog proizvodnog pogona Ljevaonice.

Rok trajanja Ugovora je 15 godina u tri faze (2+3+10 godina), uz opciju produženja za još 15 godina. Svaka sljedeća faza bit će uvjetovana poštivanjem potpisanog ugovora.

Zakupnina je prema navedenim fazama 30.000, 40.000, 50.000, odnosno 75.000 u slučaju produženja. Obveza Abraham Group je i iznalaženje alternativnog izvora energije (u prvom vremenskom razdoblju) ili pokretanje izgradnje elektrana za svoje potrebe (u drugom razdoblju).

Važno je još istaknuti i obvezu pregovora s poslovnim partnerom u vezi s pokretanjem proizvodnih pogona Elektrolize i Anoda, bez preciziranih rokova.

Kopirati
Drag cursor here to close