Afera Mjenice

Pod istragom direktori velikih dobavljača Agrokora

Riječ je o dijelu afere koji se odnosi na mjenice, a prema neslužbenim informacijama među okrivljenicima nije vlasnik nekadašnjeg koncerna Agrokor Ivica Todorić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 08. 2019. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srijedu podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba, neslužbeno se doznaje kako je riječ o čelnicima tvrtki koje su bile veliki dobavljači koncerna Agrokor, među kojima su Kraš, Sokol Marić, Tisak, Konzum, Agrofructus, AVT, Nexus i Granolio, objavila je Hina.

Riječ je o dijelu afere koji se odnosi na mjenice, a prema neslužbenim informacijama među okrivljenicima nije vlasnik nekadašnjeg koncerna Agrokor Ivica Todorić.

Zagrebačko tužiteljstvo je izvijestilo da okrivljenike tereti da su od 4. siječnja 2010. do 28. ožujka 2017. u Zagrebu, ''kao odgovorne osobe ispred svojih tvrtki potpisivali mjenice izdavatelja raznih društava iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini''.

Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je okrivljenicima bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu već da su izdane temeljem ugovora o financijskom zajmu koje su upravi oni, kao odgovoren osobe, ispred svojih društava, prethodno sklopili, a u kojima su njihova društva zajmoprimatelji.

Okrivljenike se tereti da su "kao odgovorne osobe ispred svojih društava, s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe i usluga te da su njihova društva izdala račune za primljenu robu, iako su znali da to ne odgovara istini, a temeljem tih ugovora su takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene''.

Na taj način okrivljenici su, ispred svojih društava, potpisali ukupno 3070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup, zaključilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Kopirati
Drag cursor here to close