Maline

Početkom tjedna nalaz vještačenja spornih respiratora

Početkom tjedna bit će poznat nalaz vještačenja spornih respiratora, a potom bi mogla uslijediti i odluka o eventualnom pokretanju istrage.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 05. 2020. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Firmi Srebrena malina preko koje su nabavljeni sporni respiratori za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine produžena je privremena blokada sredstava na dva računa.

Nalazi

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine obustavljeno je raspolaganje sa više od milijun maraka, te oko dvije tisuće eura. Iz Tužiteljstva BiH nema informacija o tome hoće li u predmetu “Respiratori” biti donesena naredba o pokretanju istrage, javlja N1.

Više pravosudnih institucija i policijskih agencija bavilo se slučajem “Respiratori”. Sada je to predmet od “hitnosti u postupanju” Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Od informacije da tužiteljski tim provodi intenzivne aktivnosti i koordinira rad policijskih službenika iz ove institucije nema novih informacija.

N1 saznaje da će početkom tjedna biti poznat nalaz vještačenja spornih respiratora, a potom bi mogla uslijediti i odluka o eventualnom pokretanju istrage.

Nema tužiteljstva koje bi u ovom slučaju podiglo optužnicu jer ne postoje dokazi o bilo kakvom kriminalu, izjavio je odvjetnik direktora Federalne uprave civilne zaštite. Tvrdi da je na adresu ove institucije stiglo devet nepovoljnijih ponuda od one iz firme Srebrena malina.

“Veoma ozbiljni autoriteti su bili iza te isporuke - kako sa kineske strane i vlade, tako i sa naše strane. Naravno, detalje i pojedinosti neću iznositi. Mojom matematikom - njegova zarada nije, po meni, ni 200 tisuća konvertibilnih maraka. Pričao sam sa ozbiljnim gospodarstvenicima nitko ne bi u takav rizik ušao na način kako je to uradila Srebrena malina. To što je u ovaj predmet ušla politika, to je stvar politike, a ja sam tu da se bavim pravom i činjenicama”, kazao je Kadrija Kolić, odvjetnik Fahdrudina Solaka.

U ovaj predmet je ušla politika, kaže odvjetnik Kolić, ne precizirajući o kome je riječ. S druge strane, političari na različite načine komentiraju aferu u čijem je središtu javni novac.

Malinari

“I vjerojatno su se u strahu od talijanskog i španjolskog scenarija pravile greške, pravili brzopleti potezi, diljem svijeta, pa i kod nas. Preostaje da pričekamo kraj istrage. Za svaku nezakonitost se mora odgovarati. Tek slijede velike nabavke i trošenje značajnih sredstava, mora se poštovati mišljenje struke, princip javnosti i transparentnosti, skraćene procedure moraju postojati bez obzira na vanredne prilike u kojima se nalazimo”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA za Faktor.

“Godinu i po dana nakon izbora nemamo konstituirano Vijeće ministara BiH, nemamo Vladu Federacije BiH, još uvijek imamo kantone u kojima ne postoje konstituirane vlade u skladu sa izbornim rezultatima – i onda govorimo o kredibilitetu tih vlasti, čudimo se kad nam ništa ne funkcionira, čudimo se kada oni sve rade kako bi osigurali svoje fukcije. Onda nam se događa da nam malinari i stolari nabavljaju respiratore i testove kao neophodnu medicinsku opremu za Federaciju BiH, a da to u Republici Srpskoj nabavlja turistička agencija. Svi se čudimo zašto je to tako kad ljudi imaju neograničenu vlast”, komentirao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 12. maja trebala bi raspravljati o svim javnim nabavkama od perioda proglašenja stanja nesreće. Tako će, između ostalog, i dokumentaciju Federalne uprave civilne zaštite razmatrati ministri i parlamentarne komisije, paralelno uz – tužiteljski tim Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close