Na 23. MFC konferenciji

Partneru MKF uručeno priznanje za promociju eko mikrofinanciranja

Mikrokreditna fondacija Partner iz Tuzle jedina je mikrokreditna fondacija iz Jugoistočne Europe na prestižnoj listi nagrađenih.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 09. 2021. u 11:59 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 23. godišnjoj konferenciji međunarodne mikrofinancijske mreže - MFC, koja je od 14. do 16. rujna ove godine prvi put održana online, mikrokreditnoj fondaciji Partner iz Tuzle, uručeno je specijalno priznanje za pionirske korake napravljene u oblasti zelenog mikrofinanciranja u Bosni i Hercegovini, ali i šire „Green Inclusive Finance Recognition“.

MFC okuplja 113 financijskih organizacija iz 36 zemalja koje zajedno promoviraju financijsku inkuziju i pravednost, odnosno pružanje jednake i odgovorne usluge mikrokreditiranja. U skladu s europskim inicijativama za očuvanje okoliša i smanjenja utjecaja na klimatske promjene, ova međunarodna mikrofinancijska mreža pokrenula je program zelene tranzicije koji podrazumijeva i podršku pružateljima financijskih usluga u razvoju ekoloških strategija. U proteklom periodu MFC je prepoznao dobre prakse i pristupe koji mogu inspirirati i ostale članice, te je tako „Green Inclusive Finance Recognition“ znak priznanja onima koje su značajno unaprijedile svoje ekološke financijske usluge.

Priznanja za doprinos zelenog, odnosno eko mikrofinanciranja kojim se klijentima mikrofinancijskog sektora pomaže da unaprijede životni standard i usklade svoje poslovanje s ciljevima zaštite okoliša, MFC uručio je po prvi put, a Partner MKF, kao jedina mikrokreditna fondacija iz Jugoistočne Europe, našao se na prestižnoj listi pet nagrađenih financijskih institucija, na kojoj su još: Adie iz Francuske, Crystal iz Gruzije, HUMO iz Tadžikistana i Fond za zeleni rast (GGF) iz Njemačke.

„Suočavamo sa klimatskim promjenama i posljedicama koje su svakim danom sve vidnije, te je održivost ono čemu svi stremimo i u čemu ćemo, ako želimo dobro sebi i generacijama koje dolaze, nastojati biti što bolji i efikasniji. Stoga pozdravljam i formiranje ovog izbora u okviru mikrofinancijskog sektora kojeg je MFC pokrenuo, jer naš sektor treba intenzivno da promiče ekološki prihvatljivo poslovanje, energijsku održivost, odnosno da što više prakticiramo eko mikrofinanciranje. Posebno smo ponosni što smo, među 113 mikrofinancijskih organizacija koje mreža MFC okuplja, nagrađeni za stimuliranje mjera očuvanja okoliša i energije“ izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF i podsjetio kako su još 2012. godine bili prva mikrokreditna organizacija koja je u regionu, uz podršku GGF-a, započela financiranje mjera energetske efikasnosti. Uvođenjem kreditne linije vrlo povoljne za opću populaciju, Partner MKF je podržao unaprjeđenje životnog standarda stanovništva, smanjenje štetnog djelovanje na zrak, a ujedno poticao efikasnije korištenje energije.

„Naša glavna motivacija za pokretanje i promociju ove kreditne linije je bilo aerozagađenje, odnosno činjenica da su vodeći gradovi naše zemlje nerijetko na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova Europe ali i svijeta. U proteklih devet godina u mjere energijske efikasnosti za individualne stambene objekte Partner MKF je plasirao više od 54 milijuna KM, čime je ostvareno smanjenje emisije CO2 od 880 hiljade tona, što je približno 25% godišnje emisije CO2 TE Tuzla. Također, od plasiranih mikrokredita za energijsku efikasnost, ostvarena je ušteda primarne energije od 2,8 milijuna MWh“, istakao je Sinanović.

Naglasio je i da je daljim širenjem portfolija mikrokreditnih proizvoda u segmentu EE za stambene objekte ali i poslovne potrebe Partner MKF nastavio promociju mjera energijske efikasnosti te je danas, u ovom polju, lider u BiH. Od 2018. građanima koji žele primijeniti neku od mjera, bilo da je riječ o utopljavanju doma, zamjeni stolarije, zamjeni sistema grijanja, Partner MKF nudi i povrat sredstava do 20%. .

Također, različitim društveno odgovornim aktivnostima ova fondacija dodatno stimulira očuvanje okoliša, a među posljednjim je i nedavno pokrenuti projekt “Budi neko, posluj eko!” kojim će novčano nagraditi pozitivne prakse ekološkog i održivog poslovanja mikro i malih poduzeća. Naime, do kraja septembra, svi vlasnici malih i mikro biznisa koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine, a registrirani su za proizvodnu, uslužnu, poljoprivrednu i prerađivačku djelatnosti, svoje pozitivne prakse brige o očuvanju okoliša mogu prijaviti za nagradno takmičenje na e-mail: [email protected]. Na osnovu komisijske procjene, Partner MKF će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirane firme, u iznosu od 5.000 KM za prvo mjesto, 3.000 KM za drugo, dok će trećeplasirana firma biti stimulirana sa 1.000 KM. Jedan od osnovnih uvjeta je da će svaka on njih trebati predočiti dokaz da je sredstva namijenila za realizaciju projekata zaštite životne sredine, dok će utrošak biti kontroliran od strane Fondacije.

Više informacija o projektu i načinu učešća potražite na web stranici i društvenim mrežama Partner MKF.

Kopirati
Drag cursor here to close