eUprava

Online registracije nevladinih organizacija

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uspostavilo je web portal koji omogućava proces online registracije nevladinih organizacija
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 10. 2018. u 10:41

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao nastavak dosadašnje uspješne suradnje u unaprjeđenju transparentnosti rada i uvođenju novih i suvremenijih pristupa u radu uprave, te pripremanju za budući rad na načelima eUprave,Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je u suradnji s projektom Europske unije: Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za vođenje dijaloga o javnim politikama s civilnim društvom (CBGI projekt), uspostavilo web portal koji omogućava proces predregistracije nevladinih organizacija.

Cilj ovog web portala je olakšati i pojednostaviti proceduru registracije nevladinih udruga, kao tipa udruživanja, kroz, prije svega, već pripremljene predloške za pripremu obveznih registracijskih dokumenata za udruge, a koji su usklađeni sa zakonskom regulativom. Portal sadrži funkcionalnosti online predregistracije, odnosno izrade i provjere ispravnosti dokumentacije potrebite za upis u Registar udruga pri Registarskom uredu Ministarstva pravde BiH. Predregistracija udruga nije propisana kao zakonska obveza, ali omogućava da se ubrza proces registracije i osnivačima udruga pruži online podrška Ministarstva pravde BiH u procesu pripreme za registraciju.

Na web portalu www.registrinvo.gov.ba predstavnici nevladinih udruga od danas mogu obaviti on line predregistriranje nevladinih udruga i organizacija.

''Cilj web platforme je olakšati, pojednostaviti i ubrzati proceduru registriranja nevladinih udruga. Platforma sadrži sva pojašnjenja i predloške za pripremu obvezne registarske dokumentacije potrebne za upis u Registar udruga u Registarskom uredu Ministarstva pravde BiH'', izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Pojednostavljenje se ogleda u tome što će se online izvršiti provjera ispravnosti dokumentacije dostavljene u postupku predregistracije, koja će se po odobrenju odMinistarstva pravde,moći otiskatiizravno iz aplikacije, te potpisana predati u Registarski ured.  Dokumenti koji su odobreni u postupku predregistracije sadrže bar kod pa će ovlaštene osobe u Ministarstvu pravde BiH znati da su dokumenti već pregledani i odobreni, te da ne treba vršiti dodatnu provjeru. Podaci će se iz modula predregistracije povlačiti u eRegistar udruga Ministarstva pravde BiH i time će se smanjiti mogućnost greške i vraćanja zahtjeva za registraciju, te ubrzati proces registracije.

Podsjećamo da nevladine udruge i uopće zainteresirani građani putem web platforme „Zbirni eRegistar udruga i zaklada u Bosni i Hercegovini“ (www.zbirniregistri.gov.ba) mogu pretraživati podatke o registriranim udrugama i zakladama svih registarskih tijela u Bosni i Hercegovini (BiH), a ovo je samo nadogradnja postojećeg sustava.

„Web platforma eRegistri predstavlja nastavak suradnje Ministarstva pravde BiHi projekta„Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu s predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini“ (CBGI), koji financira Europska unija. Podsjećamo da smo zajednički kreirali web portale eKonzultacije (https://ekonsultacije.gov.ba) i IPA eKonzultacije (http://www.ipa-ekonsultacije.dei.gov.ba)“ zaključio je Nermin Podžić, CBGI službenik za odnose s javnošću.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će i u budućnosti ulagati znatne napore na unaprjeđenje transparentnosti rada nevladinog sektora u BiH, što je i jedan od zadataka koji se odnosi na ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), kao i preporuke mjerodavnih međunarodnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close