Još jedna epizoda

Odbijena ponuda za Aluminij: Radnici čekaju otkaze

Očekuje se očitovanje i nekoga iz Nadzornog odmora Aluminija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 12. 2019. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponuda Abraham grupe nije prihvaćena jer ima nekih pravnih nedoumica oko načina najma, rečeno je novinarima ispred tvornice Aluminij gdje je zasjedao Nadzorni odbor.

''Kažu da će nastaviti pregovore. Radnici Aluminija nemaju toliko vremena. Rekli su da će do 31. prosinca pregovarati i da će Nadzorni odbor uputiti to prema Vladi (Federacije BiH, op.a.)'', rekla je Tanja Jovanović predstavljajući radnike.

Foto: Bljesak.info / Radnici čekaju otkaze

''Jedino što znamo da ćemo 31. prosinca dobiti odluke o otkazu. Netko će uz otkazni rok raditi do 15. siječnja. Radnici nemaju ni vremena ni volje ni želje. Ne vidim da postoji volja da se riješi nešto o pokretanju. Šalju nas na biro i izvan naše države'', rekla je.

Foto: Bljesak.info / Radnici čekaju otkaze

Kako su radnici rekli nakon sastanka pravna zavrzlama je jer se u ponudi spominje Vijeće ministara.

''Zadužena je uprava da se sastane ponovno s grupacijom i da se razjasne nejasnoće i da se redefiniraju stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti. Jesu li to njihove želje ili je to samo razvlačenje, ja ne znam. Rekli su da imaju dobru volju dali da ponuda koju imamo dok za Nadzorni odbor je škakljiva po njihovim riječima jer sve stvari nisu uredno definirane. Tamo se referiraju na Vijeće ministara i na Vladu Federacije'', rekao je predstavnik radnika koji je nazočio sastanku.

Kaže kako je obećano da će se izmijeniti dijelovi ponude.

Na sastanku je potvrđena nova sistematizacija po kojoj će velika većina radnika 31. prosinca otići kući.

''Što se tiče djelatnika, ponuda Abrahama je bila prihvatljiva jer je govorila o novim zapošljavanjima. U ponudi su iznijeli i način na koji bi došli do tvornice, što bi modernizirali i finalizirali proizvode koji bi izlazili iz tvornice. Referirali su se i na pomoć vlade F BiH i Vijeća ministara. Oni su planirali uložiti 550 milijuna eura za izgradnju vjetro-parka i solarnu elektranu'', rekao je predstavnik radnika Emil Ćorić nakon sastanka.

Nadzorni odbor je primio tu ponudu ali iz pravnih razloga nisu ni glasovali za ovu ponudu jer oni za nju zbog Vijeća ministara nisu nadležni.

''Bila je i priča o načinu najma pa bi Aluminij d.d. iznajmio svoj pogon i tada bi Abraham grupa plaćala najam i s tim najmom bi se plaćali dugovi Aluminija'', rekao je Ćorić.

Očekuje se očitovanje i nekoga iz Nadzornog odmora Aluminija.

Kopirati
Drag cursor here to close