Tko preživi, pričat će ...

Od COVID-19 u BiH je već oboljelo 71.5% mikro, malih i srednjih poduzeća

U vremenu od 26. ožujka do 05. travnja 2020. godine, Fondacija 787 je provela istraživanje o utjecaju krize prouzročene virusom COVID-19 na biznise i poduzetnike u BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 04. 2020. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vremenu od 26. ožujka do 05. travnja 2020. godine, Fondacija 787 je provela istraživanje o utjecaju krize prouzročene virusom COVID-19 na biznise i poduzetnike u BiH.

U online anketi je sudjelovalo ukupno 1364 poduzetnika, od čega 57.7% žena i 42.3% muškaraca.

Od ukupnog broja ispitanika, njih 90.1% je iz Federacije BiH, 9.2% iz Republike Srpske i 0.7% iz Brčko Distrikta.

Također, gledajući po pravnom statusu, u anketi je sudjelovalo 57.7% vlasnika obrta, zatim 37.9% vlasnika društava sa ograničenom odgovornošću, te 4.4% poduzetnika sa neregistriranih biznisom.

Najveći broj ispitanika, njih 86.2% su vlasnici mikro biznisa, koji zapošljavaju do 10 zaposlenih, te 11.7% vlasnici malih biznisa koji zapošljavaju do 50 osoba. Od ukupnog broja ispitanika, njih 78.4% posluje isključivo u BiH, a 19.6% posluju i na bh. i na stranom tržištu.

Kriza negativno utjecala na poslovanje i prihode

Na ključno pitanje kako je pojava COVID-19 virusa utijecala na poslovanje i prihode biznisa ispitanika, čak 71.5% anketiranih odgovara da je kriza već do trenutka provođenja istraživanja izuzetno negativno utjecala na njihovo poslovanje i prihode.

Čak 68.9% od muških ispitanika, i 73.3% od ukupnog broja ispitanica je podijelilo ovakav izrazito negativan odgovor.

Kao što je na neki način očekivano, kriza je do sada najnegativnije utjecala na mikro biznise. Njih 72.4% je navelo izuzetno negativna utjecaj krize, te je na isto stanje ukazalo ukupno 67.5% malih biznisa i 57.1% srednjih biznisa.

Do kraja prvog tjedna travnja, već je 72.7% ispitanika obustavilo poslovanje, dok je 16.4% nastavilo poslovati uvodeći alternativni vid poslovanja poput dostavljanja proizvoda na adresu.

Dodatno, do kraja prvog tjedna travnja 11% ispitanika je bilo primorano privremeno odjaviti uposlenike, dok je 51.9% izrazilo bojazan da će to uskoro morati učiniti.

Zabrinjavajući podatak je da 74.3% vlasnika biznisa strahuje da će biti prisiljeni da zatvore svoj biznis, dok je taj postotak među biznisima koje vode žene nešto veći i iznosi 76.4%.

Dodatno 80.8% vlasnica obrta i 70.9% vlasnica d.o.o. smatra da će u skorijoj budućnosti biti primorane zatvoriti biznis.

Najveći dio ispitanika zapravo nije siguran kako će biti u mogućnosti samostalno prebroditi krizu, dok 35.3% izričito smatra da će morati zatvoriti biznis ukoliko ne dobije adekvatnu podršku.

Dodatno, 37% biznisa koje vode žene smatra da će morati zatvoriti biznis bez ukazane podrške.

Mnoštvo je izazova pred poduzetnicima u BiH sa kojima se suočavaju u poslovanju za vrijeme COVID-19.

Najveći postotak od 71.2% ispitanih ističe smanjenu ili potpuno obustavljenu potražnju za proizvodima i/ili uslugama zbog ograničenog ili obustavljenog poslovanja, te 63.1% ispitanih ističe kako ne može izmiri obaveze prema državi.

Problemi sa naplatom i likvidnošću

Također, preko četvrtine biznisa ima problem sa naplatom i likvidnošću, dok je i značajan postotak onih koji već bilježe nedostatak obrtnih sredstava (23.1%).

Neki od anketiranih vlasnika biznisa također ističu problem troškova održavanja mašina koje zahtijevaju svakodnevno paljenje dok je rad obustavljen; ističu nemogućnost uvoza sirovina i materijala potrebnih za rad; isticanje rokova robe; posebni izazovi su i psihičke prirode i briga za zdravlje zaposlenika itd.

Najveći broj ispitanika, njih 42.9% procjenjuje da će ekonomske posljedice po njihovo poslovanje trajati do godinu dana, a dodatnih 31.1% smatra da će se posljedice osjetiti u narednih 6 mjeseci.

Odlaganje isplate obaveza prema državi je opcija koju 62.9% ispitanika bira kao jedan od načina da u narednom periodu osigurati kontinuitet poslovanja, dok će 51% vlasnika biznisa nastojati smanjiti sve troškove kako bi nastavili funkcionirati.

Značajan postotak ispitanika, njih 40.1% planira se zadužiti kod banaka i mikrokreditnih institucija kao način da prevaziđu prepreke u poslovanju prouzročene krizom COVID-19.

Financijski vid podrške najpotrebniji

Skoro svi ispitanici (95.6%) su naveli da im je trenutno financijski vid podrške najpotrebniji.

Njih 56.9% ističe potrebu za oslobađanjem od poreza i doprinosa, 23.5% neophodnim smatra jednokratnu financijsku podršku, a 13.8% moratorij na otplatu kredita i svih obaveza državi.

Kada je u pitanju jednokratna financijska podrška, 44.9% vlasnika biznisa smatra da bi im iznos do 5.000 EUR objektivno bio potreban za prevazilaženje krizne situacije, od čega 420 biznisa (53.4%) kojih su vlasnice žene je u iznimnoj potrebi za ovim sredstvima.

Čak 59.5% obrta bi iznos značajno manji od 5.000 EUR pomoglo da ne prestanu sa radom.

Kao prioritetne mjere koje institucije u BiH trebaju poduzeti kako bi doprinijele ekonomskoj revitalizaciji biznisa, 65% ispitanika ističe neophodnost poreskih olakšice, 60.9% navodi potrebu za ukidanjem parafiskalnih nameta i komunalnih taksi u narednih 6 mjeseci, 48.4% vlasnika biznisa traži jasne i transparentne kriterije kod odabira korisnika koji će dobiti poticaje na osnovu međunarodne pomoći BiH, a 35.1% ispitanika smatra da bi plaćanje PDV-a po naplati olakšali teške trenutke bh. biznisa u vremenu krize.

Kada je u pitanju stručno-tehnička podrška, čak 97.3% ispitanika je navelo potrebu za bar jednim vidom ovakve podrške. Najviše potrebe je istaknuto za pomoć pri prilagođavanju poslovnog modela trenutnoj situaciji (48.9%), financijsko savjetovanje (42%), te generalno poslovno planiranje (20.7%).

Fondacija 787 se zahvaljuje svim vlasnicima biznisa na izdvojenom vremenu pri odgovaranju na upitnik. Detaljni rezultati istraživanja su dostavljeni svim relevantnim institucijama vlasti u BiH, te međunarodnim organizacijama i drugim bitnim akterima.

*Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 je neprofitna organizacija čiji je rad usmjeren na ekonomsko osnaživanje žena i mladih kroz poticanje poduzetništva, te podržavanje njihovog profesionalnog rasta i razvoja. Aktivnosti Fondacije 787 uključuju obrazovanje, informiranje, umrežavanje, pružanje usluga poslovnog razvoja, te zagovaranje za bolji položaj žena i mladih u bh. društvu.
Kopirati
Drag cursor here to close