Bez struje

Novi pregovori u mraku: Sindikalisti traže kazne zbog Aluminija

Na sastanku će se nastaviti razgovori o sudbini radnika tvornice koja je ugašena u prvim minutama srijede...
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 07. 2019. u 08:14 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević stigli su jutros na sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Na sastanku će se nastaviti razgovori o sudbini radnika tvornice koja je ugašena u prvim minutama srijede, a koja, prema najavama iz HDZ-a BiH ne bi trebala ići u stečaj.

Uoči sastanka Nezavisni sindikat zaposlenih Aluminija d.d. Mostar objavio je kako ''traži od vlasnika društva - Vlade Federacije BiH, predstavnika malih dioničara i Republike Hrvatske, te ostalih institucija pravne države FBiH da ispitaju financijske tijekove u Aluminiju i primjereno kazne sve one koji su radili nezakonite radnje, odnosno koji su svojim nemarnim i nesposobnim radom ugrozili egzistenciju djelatnika i njihovih obitelji''.

''Javnosti u FBiH više puta je ukazivano na mutne poslove koji se odvijaju unutar društva, te o potpisivanju loših, štetnih ugovora na štetu društva koje su provodile uprave ove kompanije sa svojim mentorima koji su ih pak nagrađivali s astronomski visokim primanjima. Svi su dolazili kao spasitelji na te funkcije gdje su uglavnom obmanjivali javnost i najavljivali bolje dane za Aluminij s rješavanjima ključnog pitanja opskrbe električne energije po ekonomski prihvatljivim uvjetima pa sve do revidiranja svih loših zatečenih ugovora da bi na kraju taj ceh zbog lošeg i nesavjesnog upravljanja tih nesposobnih kadrova, koji su sebe nazivali menadžerima visoke klase, te nedovoljne brige samih vlasnika Aluminija, njih 900 ostalo na ulici bez bilo kakvih primanja. Stoga tražimo da vlasnici s nadležnim institucijama što hitnije krenu u procesuiranje svih odgovornih osoba koje su činile upravljačka tijela Aluminija od početka njegove dubioze'', navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, prošlog je tjedna vladala aluminijska drama u Mostaru. Nakon što je u ponedjeljak objavljeno kako je propao pregovor s Glencorom oko preuzimanja firme, u utorak su uslijedili prosvjedi radnika zbog najavljenog gašenja tvornice.

Foto: Bljesak.info / Radnici Aluminija u iščekivanju odluke
Foto: Bljesak.info / Radnici Aluminija u iščekivanju odluke

U srijedu je tvornica ugašena da bi četvrtak radnici pred sredipnjicom HDZ-a BiH tražili sastanak. Sastanak je upriličen u petak nakon što su radnici čekali da se obave razgovori s vodstvom tvrtke u krugu tvornice gdje oni nisu željeli pregovarati.

Tražili su da se pregvori obave u prostorijama stranke ispred koje su zabilježeni, uz salve povika, i manji incidenti.

Zaključci sa maratonskih sastanaka, priopćeni su televiziji druge države.

 

Kopirati
Drag cursor here to close