Jacek Olczak

Novi generalni direktor kompanije Philip Morris: Imamo sve adute da ponudimo rješenje svakom pušaču koji trenutno postoji na svijetu

Olczak je govorio o dostizanju budućnosti bez duhanskog dima, tako što će se kompanija na čijem je čelu, zalagati da proizvodi koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan budu prisutni i dostupni svima u svijetu, a ne samo u razvijenim zemljama.
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 05. 2021. u 12:05 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina aktivnosti globalnog duhanskog giganta, kompanije Philip Morris International pokazale su promjenu u načinu razvoja duhanske industrije, i to tako što se klasične cigarete zamjenjuju se proizvodima koji zagrijavaju duhan i sve više radi na uvođenju koncepta smanjenja štetnosti. „Razvoj bezdimnih proizvoda predstavljao je, i još uvijek je, pravi izazov za našu kompaniju, ali s tog puta nema skretanja“, izjavio je novi generalni direktor (CEO) kompanije Philip Morris, Jacek Olczak, prilikom virtualne globalne konferencije za medije pod nazivom "Poduzetništvo u transformaciji", organiziranoj povodom njegovog imenovanja na ovu poziciju.

Olczak je govorio o dostizanju budućnosti bez duhanskog dima, tako što će se kompanija na čijem je čelu, zalagati da proizvodi koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan budu prisutni i dostupni svima u svijetu, a ne samo u razvijenim zemljama.

„Kao vodeća kompanija na polju naučnih inovacija u duhanskoj industriji”, nastavio je: „naša namjera i ambicija je da do 2025. godine više od pola našeg prihoda dolazi od bezdimnih proizvoda”, naglašavajući da se u tome ova kompanija oslanja na naučna istraživanja. Naveo je da je najveći dio budžeta kompanije namijenjen upravo za istraživanje i razvoj bezdimnih alternativa. Olczak je dodao da je do sada skoro 14 milijuna odraslih pušača širom svijeta već u potpunosti prešlo na IQOS, proizvod koji zagrijava duhan, a koji je razvio Philip Morris, kao proizvod smanjenog rizika u odnosu na cigarete. Kod IQOS-a je patentirana tehnologija, koja sadrži nikotin, dok sa druge strane masivno reducira izloženosti štetnim materijama u odnosu na klasične cigarete.

PR  / Istraživački centar PMI

PMI predvodi promjenu u nastupu duhanske industrije sa ciljem eliminiranja pušenja i zamjene cigareta s proizvodima koji ne sagorijevaju duhan, a sve radi dobrobiti pušača koji žele nastaviti pušiti, ali na drugačiji, bolji način. Najbolja opcija je ne pušiti ili potpuno prestati pušiti. Ali za one koji to ne učine, proizvodi bez dima mogu biti manje štetni od nastavka pušenja konvencionalnih cigareta.

„Princip smanjenja štete je princip kojim se mi u kompaniji vodimo, i zadovoljstvo nam je vidjeti da ne samo druge kompanije, nego i pojedine države, sve više ugrađuju ovaj princip u svoj regulatorni sistem“, kaže Olczak, ponovo ističući značaj nauke u svemu tome. „Nauka je takva da svako može da provjeri neke stvari. Kada tražite lijek iz apoteke, ne brinete, jer znate da je neko regulatorno tijelo potvrdilo efikasnost, a iza svega stoji nauka. Argument na pitanje zašto vjerovati Philip Morrisu jeste - nauka koja stoji iza njega“, rekao je novi CEO kompanije i ukazao na nedavnu odluku Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) da IQOS svrsta u kategoriju "duhanskih proizvoda modificiranog rizika"

Prema Olczaku, jednom od prvih zagovarača promjene poslovne filozofije u PMI, posljednjih pet godina su bile najizazovniji i najuzbudljiviji dio njegove karijere. „Kada smo počeli s tranzicijom, nitko nije vjerovao da ćemo uspjeti. Sada, pet godina poslije, s ponosom mogu reći da nova poslovna filozofija, oličena u inovativnim proizvodima kao što je IQOS, iznosi 28% od ukupnih neto prihoda kompanije“, napomenuo je Olczak, dodavši da je njegov cilj da: „do 2025. godine, taj udio bude 50%”.

„Ima onih koji se pitaju koliko je to izvodljivo, ali uvjeren sam da ćemo svi zajedno u kompaniji uraditi sve da se to i ostvari, jer nemojte smetnuti s uma činjenicu da je proizvod IQOS tek nekoliko godina prisutan na tržištu“, zaključio je Olczak osvrćući se na podatak da se u ovom momentu IQOS može naći na 66 tržišta, što je ogroman uspjeh kada se ima u vidu da je prvi put predstavljen u Japanu, 2016. godine.

 

Koliko je filozofija smanjenja štetnosti zaživjela na Balkanu

Upitan da prokomentira situaciju u regionima u kojima je pušenje dio kulturološkog obrasca, kao što je slučaj kod nas na Balkanu, Olczak tvrdi da podaci pokazuju da se i to mijenja, i da se sve više ljudi, čak i među 50+ populacijom, koja nije toliko sklona promjenama, okreće alternativama.
„Naš proizvod treba da bude dostupan svima, i u smislu cijene”, rekao je Olczak ističući da se Philip Morris, prilikom osmišljavanja proizvoda, vodio potrebama potrošača, od kojih neki imaju različite zahtjeve koji se odnose na okus i cjenovnu pristupačnost.

Kopirati
Drag cursor here to close