Željezara

Novalić u Zenicu šalje policiju, Sindikat ga zove među radnike

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) pozvao je federalnog premijera Fadila Novalića da dođe u Zenicu i razgovara s radnicima Željezare kako bi se riješio njihov problem.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 01. 2018. u 14:00 Bljesak /F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, zadužila Financijsku policiju Federacije BiH da izvrši uvid u privrednom društvu Željezara d.o.o. Zenica, ispita i utvrdi činjenično stanje, te na osnovu toga poduzme mjere i aktivnosti i o tome informira Vladu FBiH.


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da s menadžmentom ArcelorMittal Zenica d.o.o., stečajnim upraviteljem i predstavnicima radnika Željezare d.o.o. Zenica organiziraju zajednički sastanak i daju adekvatan prijedlog rješenja.

Istovremeno, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je informirao Federalnu vladu da ovo ministarstvo svakodnevno šalje Poreznoj upravi FBiH popise radnika koje je dobilo od prethodne uprave Željezare, kako bi, u skladu sa Zakonom, za 97 radnika bio uvezan staž.

Istodobno, Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) pozvao je federalnog premijera Fadila Novalića da dođe u Zenicu i razgovara s radnicima Željezare  kako bi se riješio njihov problem.  

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je javni odgovor na pismo koje mu je uputio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, a vezano za stanje u Željezari Zenica.

U odgovoru federalnog premijera naglašava se da je o stanju u ovoj kompaniji javnost već upoznata, o čemu su on osobno i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić govorili već više puta u medijima.

Novalić navodi da su se predstavnici Vlade FBiH oko 30 puta susreli s radnicima ove zeničke kompanije, te da je s njihovim sindikatom postignut sporazum o načinu rješavanja njihovih problema.

''Vlada FBiH se u potpunosti pridržava postignutog dogovora koji ima za cilj osigurati isplatu potraživanja radnika i stvaranje uvjeta za uspješnije poslovanje ovog poduzeća'', kaže se u pismu federalnog premijera.

Federalna vlada je na sjednicama, dodaje se u pismu, četiri puta razmatrala informacije o poduzetim mjerama i načinima njihove realizacije, što je učinjeno i na današnjoj sjednici.

''Suočena s brojnim dezinformacijama i politizacijama slučaja radnika Željezare, koji zaslužuju da njihov problem bude riješen, na čemu radimo, Federalna vlada je dala nalog Financijskoj policiji Federacije BiH da uđe u ovu kompaniju i izvijesti je o utvrđenom stanju. Zato bih Vas zamolio da se suzdržite od politiziranja sudbine ovih radnika, što njima najviše šteti, i pozivam da se pridružite naporima za rješavanje ovog problema, što je moguće isključivo u okviru zakona, drugih propisa i institucija sustava'', kaže se na kraju odgovora premijera Federacije BiH Fadila Novalića predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Grupa radnika Željezare Zenica koji već nekoliko dana prosvjeduju, te nakon što su odlučili prekinuti štrajk glađu, danas su ponovno na prometnoj petlji u zeničkom naselju Blatuša blokirali magistralni put M-17 zbog trenutnog stanja u ovom poduzeću koje  se nalazi u stečajnom postupku.

Radnici traže ispunjavanje njihovih zahtjeva, a to je isplata zaostalih plaća i uplata doprinosa.

Padnici Željezare Zenica d.o.o. Zenica štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, te su od sedmog mjeseca prošle godine prestali raditi zbog blokade žiro računa. Polovicom siječnja ove godine je u Željezari Zenica otvoren stečajni postupak.

Ugovor koji je ArcelorMittal sklopio s dvije privatne firme koje će obavljati usluge ishrane radnika ove kompanije dodatno je otežao stanje i povećao akumulaciju nezadovoljstva radnika Željezara Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close