Postignut dogovor

Njemačka daje 9 milijardi eura Lufthansi

Putnički zrakoplovni promet bio je praktično potpuno zaustavljen sredinom ožujka, iako je prijevoz tereta Lufthanse nastavio da djeluje tijekom pandemije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 05. 2020. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka vlada i Lufthansa usuglasile su se oko dugo očekivanog sporazuma o pomoći aviokompaniji suočenoj s gubicima od pandemije koronavirusa, priopćili su u ponedjeljak vladini izvori za dpa.

Sporazum, za koji se smatra da vrijedi oko devet milijardi eura, tek trebaju odobriti nadzorni odbor Lufthanse i nadzorna agencija Europskog povjerenstva za konkurentnost.

Lufthansa se suočava s najtežom financijskom krizom u svojoj povijesti uslijed pandemije, koja je prizemljila oko 90 posto njenih zrakoplova. U jednom trenutku firma je gubila 900 milijuna eura mjesečno.

Putnički zrakoplovni promet bio je praktično potpuno zaustavljen sredinom ožujka, iako je prijevoz tereta Lufthanse nastavio da djeluje tijekom pandemije.

Vladini izvori priopćili su da će sporazum biti "unutar okvira" plana spasa koji predviđa da aviokompanija primi pomoć do devet milijardi eura u zamjenu za vladin 20-postotni udio u kompaniji.

Sporazum je predložila vladino povjerenstvo oformljena na osnovu zakona usvojenog u ožujku o uspostavi fonda koji ima za cilj stabilizirati ekonomiju.

Ključna točka u pregovorima održanim iza zatvorenih vrata u posljednjim sedmicama je da joj vladin udio ne bi omogućio da ima većinski broj glasova kako bi blokirao ključne odluke koje donese menadžment Lufthanse.

Drugo veliko pitanje je status oko 138.000 zaposlenih u aviokompaniji i njenim brojnim podružnicama, koje uključuju Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Swiss Airlines i druge, skupa s Lufthansa Cargo.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je prošog tjedna da je vlada u "intenzivnim razgovorima" ne samo s Lufthansom, nego također i s Europskim povjerenstvom.

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa najavio je ponovno pokretanje flota u lipnju letovima u turistička odredišta, među kojima je i Dubrovnik, objavljeno je.

"U drugoj polovini lipnja Lufthansa ponovno uvodi letove prema 20 turističkih destinacija", potvrdio je jedan glasnogovornik Lufthanse pisanje dnevnika Bild am Sonntag.

Među tim ciljevima se pored Mallorce, Krete, Venecije, Rhodosa i Ibize nalazi i Dubrovnik.

Od lipnja bi u promet bilo uključeno ukupno 160 od 760 zrakoplova iz flote Lufthanse i kompanija poput Eurowingsa i Swissa koja se nalaze u sklopu ovog koncerna.

Kopirati
Drag cursor here to close