Sinđo ispred svih

Njemačka ALBA u Singapuru dobila posao na osnovu referenci iz BiH

Zanimljivo je da je među referencama za dobivanje ovog posla bio i angažman ALBA-e u Zenici, Mostaru i još nekoliko bh. gradova.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 04. 2020. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Alba Group / Njemačka grupacija ALBA prednjači u svijetu

Njemačka grupacija ALBA, jedna od najvećih svjetskih korporacija, koja pored ALBA-e uključuje i Interseroh, te više od 200 udruženih kompanija u Njemačkoj, cijeloj Europi i Aziji, dobila je od gradskih vlasti Singapura posao da implementira digitalizirani sustav visokog ekološkog standarda za 500-600 tisuća stanovnika, osiguravajući uklanjanje i obradu oko 170.000 tona otpada godišnje, piše portal Zenicablog.

Ne bi ovo bila posebno značajna vijest, osim na globalnom planu, da jedna od referenci za dobivanje ovog posla nisu bila dostignuća poduzeća ALBA BH.

Digitalizacija odvoza otpada u Singapuru jedan je od najambicioznijih projekata zaštite okoliša u Aziji, rečeno je nakon pobjede na tenderu vrijednom 100 milijuna eura, jer je Singapur jedan od najmodernijih gradova na svijetu, lider u digitalizaciji.

Dr. Axel Schweitzer, izvršni direktor Alba Group kaže kako je veliki i častan zadatak sudjelovati u razvojnom procesu pomoću “pametnih gradskih rješenja” u oblasti reciklaže i upravljanja otpadom.

"Zajedno s našim lokalnim partnerom, želimo biti ovdje pioniri i izgraditi sistem sakupljanja koji postavlja nove standarde za budućnost", rekao je Schweitzer.

Inače, primarni cilj Singapura je da postane prva “Zero Waste Nation” (nacija bez otpada).

"To se potpuno uklapa u našu viziju svijeta bez otpada", rekao je prvi čovjek ALBA grupacije.

Kako je među referencama za dobivanje ovog posla bio i angažman ALBA-e u Zenici, Mostaru i još nekoliko bh. gradova, valja se nadati da će i naše područje u perspektivi postati  “Zero Waste Nation”.

Zajedničko ulaganje se uvelike oslanja na pametna gradska rješenja za modernizaciju odvoza otpada, a u tu svrhu je razvijen „Singapurski program za razvoj smeća“, u kojem će Alba i Wah & Hua prilagoditi inovacije specifičnoj situaciji u Singapuru pod motom „STEP UP Singapur“.

Foto: Alba Group / Dr. Axel Schweitzer, menadžer ALBA grupacije

Kako bi povećali recikliranje otpada iz privatnih domaćinstava, koje trenutno iznosi samo dva do četiri posto, Alba nudi aplikaciju – Uz pravilno odvajanje otpada građani mogu skupljati bonus bodove koje mogu iskoristiti u maloprodaji ili drugim partnerima.

Također su prikazane najbliže kante za otpad i stanice za recikliranje, a putem aplikacije se primaju savjeti za ekološko ponašanje, navode iz Alba Group.

Što se Mostara u globalu tiče, valja se nadati da će koronavirus spriječiti predstavnike Singapura da ne kopiraju naš gradski sistem zbrinjavanja otpada, koji po svemu sudeći nije zaštićen kao jedinstven patent u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close