Petak za metak

Ništa od sjednice Vlade o Aluminiju?

Mostarski gradonačelnik je radnicima Aluminija rekao kako je održao sastanak s federalnim premijerom te da mu je rekao kako će u petak Vlada F BiH održati izvanrednu sjednicu…
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 07. 2019. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U uredu za odnose s javnošću vlade Federacije BiH nemaju informaciju da će se danas održati sjednica Vlade Federacije BiH na temu mostarskog Aluminija.

''Nitko nas nije obavijestio iz Ureda tajnika tako da stvarno ne znam. Mi nemamo informaciju'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću federalne Vlade.

Prema neslužbenim saznanjima, Vladi Federacije još nije upućen izvještaj o gašenju, kao niti zahtjev za stečaj kojeg, kako je poručeno nakon maratonskih pregovora i prosvjeda u četvrtak u Mostaru, neće niti biti.

Podsjećamo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u utorak je radnicima Aluminija, koji su u dva navrata blokirali magistralni put M17 u Mostaru, rekao kako je u utorak ujutro održao sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem te da mu je rekao kako će u petak Vlada F BiH održati izvanrednu sjednicu na kojoj će biti riješeno pitanje Aluminija.


Ranije je Vlada Federacije BiH rekla kako je rješenja za Aluminij ili stečaj ili strateški partner. Pregovori s jednim potencijalnim partnerom su propali, a nakon što su pogoni isključeni s električne mreže, poručeno je kako stečaj nije opcija.

Sredinom lipnja, na sastanku predstavnika Vlade i Uprave Aluminija doneseno je pet zaključaka baš koliko i nakon sastanka predstavnika sindikata i zaposlenika Aluminija, Uprave i Nadzornog odbora s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ministricom financija Jelkom Miličević.

Zaključeno je, naime kako, je prioritet hrvatskih političara na svim razinama vlasti u BiH kao i Nadzornog odbora, Uprave i Sindikata postupno zbrinjavanje i skrb o radnicima Aluminija te da će hitno biti zatraženo od nadležnih institucija rješavanje obveza za mirovinsko osiguranje radnika, što će, kako je rečeno, biti ''prvi prioritet hrvatskim predstavnicima u vlasti''.

Nakon sastanka poručeno je kako je zaključak svih sudionika sastanka da Aluminij d. d. ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela te da je potrebno napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona. Zaključeno je i kako će u daljnjem odlučivanju o sudbini poduzeća i radnika biti, uz Nadzorni odbor i Upravu, uključeni i predstavnici Sindikata i zaposlenika bez kojih neće moći biti donesena nijedna odluka.

Istodobno, Aluminijevi sindikalisti su se zahvalili svima onima koji su im bili potpora ''u teškim trenutcima''.

S druge strane, završetak pregovora u Aluminiju izazvao je bijes kod domaćih novinara budući da su sudionici sastanka pozvali hrvatsku televizijsku kuću Nova TV te njima dali izjave iako su ih kolege iz Mostara pratili svih dana kaosa i konačnog pada do kojeg su došli.

Kopirati
Drag cursor here to close