Što s njima?

Nakon prodaje 'Ere' ostaje neriješen status dijela radnika hotela

No ugovor o kupoprodaji zgrade "Ere" ne podrazumijeva zbrinjavanje ostatka radnika, onih koji sporazum iz 2013. nisu potpisali nadajući se kupcu pod kojim bi poduzeće nastavilo raditi u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 10. 2018. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informaciji da je zaključena kupoprodaja zgrade hotela "Ero" između Vlade Hercegovačko-neretvanskoe županije i Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja, najviše su se obradovali radnici tog poduzeća – njih 30 za koje to znači zbrinjavanje na osnovu sporazuma iz 2013. godine.

Prosvjedi pred Federalnom i Županijskom vladom, te blokade magistralnog puta, nadaju se radnici "Ere", konačno su prošlost, piše Federalna.ba.

''Nadam se da je to sad iza nas, da se one slike sad mogu nekad pogledati i lijepo se nasmijati, da to bude prošlost, da se više nikome ne ponovi'', kaže Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika hotela Ero.

Prije pet godina je 30 radnika "Ere" pristalo na program o socijalnom zbrinjavanju, koji je podrazumijevao naplatu njihovih potraživanja onda kad se za zgradu "Ere" nađe kupac.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije taj će objekt, u koji namjerava smjestiti sve svoje institucije, službe i uprave, platiti 10,5 milijuna maraka sredstvima za koja se kreditno zadužila kod Razvojne banke Federacije.

''Od tog iznosa Federalni zavod će na ime otpremnina za 30 djelatnika poduzeća hotel "Ero" isplatiti 731.000 maraka'', naveo je Tomislav Kvesić, stručni saradnik Zavoda za MIO FBiH.

No ugovor o kupoprodaji zgrade "Ere" ne podrazumijeva zbrinjavanje ostatka radnika, onih koji sporazum iz 2013. nisu potpisali nadajući se kupcu pod kojim bi poduzeće nastavilo raditi u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti. 

''Vlada u ovom ugovoru ne preuzima bilo kakvu obvezu prema djelatnicima hotela "Ero". U tom ugovoru izrijekom piše što Vlada preuzima, dakle, preuzima objekt'', ističe Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.

Vlada HNŽ-a ima, napominje Pavlović, tek ljudsku obavezu da se uključi u rješenje statusa tih radnika. U pregovore se spreman uključiti i Zavod penzionog osiguranja. Radnici, iako je "Eri" kao poduzeću vlasnik Grad Mostar, i u ovom slučaju traže reakciju Vlade Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close