Posljednji dani?

Mostarski Aluminij može izdržati još svega mjesec dana

Iako su se spominjala ‘arapska’ i ‘njemačka’ ponuda, trenutačno, osim ponude izraelske Abraham Grupe i njihovih kineskih partnera, nema ni nijedne druge u ‘ladicama’ Vlade Federacije.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 12. 2019. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Aluminij / Bliži li se kraju gotovo 50-godišnja povijest Aluminijskog kombinata u Mostaru?

Mostarski Aluminij i dalje se nalazi u vrlo teškoj situaciji s minimalnim izgledima za preživljavanje u bilo kakvom ‘prepakiranom’ obliku. Osim kurtoaznih najava i izjava političkih lidera i ministara u Vladi FBiH, ništa konkretno se ne događa na spašavanju posrnule kompanije koja je svakim danom sve bliže stečaju.

Insajderske informacije govore da Aluminij može izdržati još mjesec dana ovakve konfuzne situacije, a poslije toga slijedi konačni krah, piše Dnevni list.

Nema druge ponude

Iako su se spominjala ‘arapska’ i ‘njemačka’ ponuda, trenutačno, osim ponude izraelske Abraham Grupe i njihovih kineskih partnera, nema ni nijedne druge u ‘ladicama’ Vlade Federacije.

Vlada je nedavno uputila odgovor na ponudu Abraham grupe s velikim brojem zamjerki na ponuđeni plan, a navodno je nedavno održan još jedan sastanak s predstavnicima te korporacije.

Javnost nije upoznatima s detaljima tog sastanka, a jedino što se zasada uspjelo saznati jeste da Abraham grupa nije odustala od pregovora s vlasnicima Aluminija i da i dalje imaju čvrstu volju da pokrenu kompaniju s mrtve točke.

Pojavila se informacija da se pokušava pokrenuti Ljevaonica, ali zasada to nije potvrđeno i pod velikim je znakom pitanja.

Brojni problemi

Međutim, ono što se može čuti u kuloarima jeste da Izraelci, uz brojne tehničke probleme unutar tvornice, nailaze i na dosta podmetanja u političkoj igri oko Aluminija. Kako će se situacija dalje odvijati trebalo bi biti jasnije u vrlo kratkom razdoblju jer Aluminij neće moći izdržati još dugo.

500 radnih mjesta je izgubljeno u nepovrat, još oko 350 uposlenika čekaju što će se dogoditi. Mnogi od njih odavno traže druge poslove jer ne vjeruju da će se Aluminij uspjeti pokrenuti.

Sindikati također apeliraju na vlasnike da pronađu rješenje, ali sveukupni dojam je da se kompanija ‘lagano’ usmjerava prema stečaju.

Novi val tehnološkog viška; kako dalje?

Bljesak.info saznaje kako su predstavnici ”M. T. Abraham Grupe” prije dva dana održali još jedan sastanak u Aluminiju te da su naglasili svoju zainteresiranost za pokretanje pogona Ljevaonice, kao prvu fazu.

Saznajemo također kako će biti neophodno u Aluminiju provesti još jedan val zbrinjavanja djelatnika koji će polovinom ovog mjeseca biti proglašeni tehnološkim viškom, uz isplatu otpremnina.

Od poteza Vlade FBiH ovisit će sudbina svih zaposlenika Aluminija koji su još uvijek u radnom odnosu.

Odobri li Vlada plan ”M. T. Abraham Grupe”, koji će joj biti prezentiran u narednim danima, stvorit će se realne šanse da pogoni Društva Aluminij ponovno počnu s radom.

Glavni problem bit će premostiti razdoblje od dva ili tri pripremna mjeseca za pokretanje Ljevaonice, jer Aluminij nema vlastitih izvora sredstava za ulaganje, budući da od 10. srpnja ove godine proizvodnja stoji.

Vlada FBiH bi mogla intervenirati iz vlastitih rezervi ili namjenskih fondova, ali je veliko pitanje hoće li to učiniti.

Kopirati
Drag cursor here to close