Red, rad?

Mostar parking kreće s radom, a ovo su 'pravila igre'

Je li odzvonilo parking papcima u Mostaru? Hoće li trotoari konačno biti oslobođeni?
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 07. 2021. u 14:38 Bljesak.info/D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Završavamo posljednje pripreme, nakon čega bi početkom desetog mjeseca trebali krenuti s radom'', govori za Bljesak.info Darko Knezović, direktor Javnog poduzeća Mostar Parking.

Iako će se krenuti s naplatom parkinga u ovom gradu, Knezović navodi da kontrolori još uvijek neće ostavljati kazne vozačima, još će im malo, kako kaže, 'gledati kroz prste'.

''Imamo važeće odluke i propise, poduzeće radi. Prekršajne odredbe još ne želimo koristiti dok se ljudi ne naviknu, ali u buduće svatko tko parkira na označeno mjesto po zakonu je dužan platiti. Deveti mjesec ćemo iskoristiti tako što ćemo ljude obavještavati o novim pravilima, naviknuti ih, nakon čega idemo s radom'', kazao je Knezović i dodao kako se trenutno završavaju posljednje finese, jer se ništa ne želi prepustiti slučaju. 

Sustav nije do kraja uspostavljen, no parking aparati su ispravni, signalizacija je postavljena, odluka je pravomoćna, te ih, kako objašnjava direktor ovog poduzeća, ništa ne sprječava da krenu.  Trenutno je osam zaposlenih u poduzeću. Od toga je pet kontrolora što je, kako navodi Knezović nedovoljno, zbog čega u planu imaju povećanje kadra.

'Pravila igre'

Objašnjavajući nova 'pravila igre' Knezović kaže kako poduzeće nema nadležnost da paukom intervenira u slučaju ako se automobil parkira na zelenu površinu, pješački prijelaz, i slično.

U odluci o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim površinama, objavljenoj u Službenim novinama, stoji da pauk može podići vozila uz nalog MUP-a ukoliko je vozilo nepropisno zaustavljeno ili parkirano, a sukladno sa člankom 75. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, a na temelju ugovora Organizatora parkiranja i MUP-a HNŽ-a, što bi u prijevodu značilo da bi trotoari i zelene površine napokon mogli biti oslobođeni od parking papaka.

Kazne do 500 KM  

Vozači koji ne budu plaćali parking ili dnevne karte, kako domaći tako i inozemni, dočekat će kazne, a njihova visina ovisi o težini prekršaja. Novčanom kaznom u iznosu od 50 do 500 KM kaznit će se osoba koja ne plati parkirnu kartu u roku od 10 minuta od dolaska na parkirno mjesto, ne istakne valjanu parking kartu s unutrašnje strane vjetrobrana, prekorači dopušteno vrijeme parkiranja, ne koristi parkirališno mjesto sukladno obilježenoj horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji, parkira vozilo na rezervirano mjesto, te tko izvrši bilo kakvo blokiranje, ili izmjene parkirnog mjesta.

Također, kaznit će se osobe koje budu šarali, lijepili plakate ili na bilo koji drugi način oštećivali naplatne aparate. Ukoliko se ne plati kazna, pokreće se kazneni postupak, a svi prekršaji idu u registar kazni, što znači da vozači neće moći registrirati vozila ukoliko ne izmire dugovanja.

Suradnja s MUP-om 

Vodeći čovjek Mostar parkinga nada se i  podizanju suradnje s MUP-om na višu razinu.

''Imamo stalnu suradnju s MUP-om, a sad to želimo provesti kroz sporazum koji bi bio nadogradnja naše suradnje kako bi riješili probleme mirujućeg prometa'', govori Knezović.

Tri pauk vozila su im, kako je i istaknuo tijekom izlaganja u Gradskom vijeću, previše te će za početak njegovom poduzeću biti dovoljno samo jedno.

''Jedno vozilo će biti dovoljno u početku. Mislim da vozači u Mostaru nisu toliko nekulturni kako ih neki predstavljaju, tako da vjerujem da neće biti puno prekršaja. U slučaju potrebe, ostatak pauk vozila, planiramo iznajmiti ili pod nekom drugom vrstom suradnje dati MUP-u'', objašnjava Knezović.

Prodaja vozila

Knezović je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća iznoseći stanje u poslovanju ovog poduzeća naveo i kako se od njega ranije tražilo da tri pauk vozila stavi na prodaju. Naime, jedna od susjednih županija je bila zainteresirana za kupovinu vozila.

''Sudski vještak procijenio je vozila na 57 posto plaćene vrijednosti, što su susjedi vidjeli kao odličnu priliku za nabavku. No, ja  to nikako nisam mogao zakonski uraditi iako je poduzeće grcalo u dugovima. Ne bi to bila neka cijena, ali ja nisam smio riskirati niti sam mogao to po zakonu uraditi, iako je u poduzeću tada, kao i sada, svaka marka bila bitna'', objašnjava Knezović.

Povlaštene karte 

Pravo na povlaštene karte imat će osobe koji imaju prebivalište ili boravište u Mostaru, te pravne osobe koje su vlasnici ili korisnici poslovnih prostora u zoni, te uposlenici tih osoba. Kupovina mjesečne ili godišnje povlaštene karte neće znači da vas čeka slobodno parkirno mjesto.

''Završava se označavanje ulica, a na terenu uvijek ima problema. To ide malo sporije. Nastojat ćemo se u drugoj fazi širiti sa ulica na izvan ulična mjesta,  možda korigirajući neke cijene u odluci, da to bude za neko naselje, recimo povlaštene karte isključivo za stanare, da bude neka simbolična cijena. To nam je druga faza, kako bi rasteretili ulice'',  zaključuje Knezović.

Kopirati
Drag cursor here to close