Globalna Laboratorija

Mastercard pokreće novi sektor za inovacije u oblasti održivosti

Sustainability Innovation Lab će služiti kao globalni istraživačko -razvojni centar za digitalne proizvode i rješenja koja vode računa o klimi i kao podrška start up kompanijama i klijentima koji žele da ostvare trajni utjecaj.
Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 09. 2021. u 12:18 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Mastercard je danas najavila pokretanje svoje nove Laboratorije za inovacije u oblasti održivosti, segmenta koja će upravljati daljim razvojem portfolija digitalnih proizvoda i rješenja koja uzimaju u obzir ekološke postulate. Laboratorija ima za cilj da osnaži firme i potrošače da promijene način na koji proizvode, distribuiraju i kupuju proizvode i usluge, čime bi se osiguralo da ljudi i planeta mogu da napreduju dok se globalna ekonomija brzo digitalizira.

U znak podrške Zelenom dogovoru Europske unije, Mastercard je odabrao Stockholm za sjedište svoje globalne Laboratorije, jer je upravo ovaj grad već dugo na čelu održivih inovacija gdje postoji snažna potrošačka, politička i poslovna posvećenost prelasku na zelenu ekonomiju.

„Kako bi se postigli globalni ciljevi u domenu usporavanja klimatskih promjena, neophodno je da se hitno pozabavimo poticanjem inovativnih rješenja i njihovom praktičnom primjenom“, kaže Kristina Kloberdanz, direktorica sektora za održivost u kompaniji Mastercard. „Dok nastavljamo da gradimo održiviju digitalnu ekonomiju, Laboratorija za inovacije u oblasti održivosti će nam omogućiti da zajedno stvorimo opsežan portfolio ekološki prihvatljivih rješenja, kao i da ujedinimo firme i potrošače u akcijama okrenutim ka sprječavanju daljih klimatskih promjena.“

Imajući u vidu da je potrebno da se potrošnja prebaci na održiviju paradigmu kako bi se ispunili globalni ciljevi smanjenja ugljeničnog otiska, Mastercard iznova osmišljava budućnost trgovine kroz suradnju na kreiranju digitalnih rješenja koja osnažuju firme, vlade i milijarde potrošača koji su dio Mastercard mreže kako bi pomogli očuvanju okoline. Laboratorija će se posebno fokusirati na rješenja koja omogućavaju održivu potrošnju, jer sve više potrošača želi da poduzme mjere za zaštitu životne sredine, a koja istovremeno mogu da povećaju vidljivost i transparentnost u lancima vrijednosti za proizvodnju proizvoda koji imaju pozitivan utjecaj i na ljude i na planetu.

Otvorene inovacije za postizanje održivog utjecaja

Mastercard ima uspješne rezultate u izgradnji dugoročnih partnerstava sa inovativnim start up kompanijama u nordijskom regionu, gdje će se nalaziti nova Laboratorija, a najsvježiji primjer među njima je nedavna suradnja sa švedskom FinTech kompanijom Doconomy na pokretanju Mastercard kalkulatora ugljeničnog otiska. Kompanija također njeguje FinTech inovacije usredotočene na klimu kroz Klimatski izazov i svoj program za suradnju sa start up zajednicom Start Path.

„Ljudska aktivnost je nesumnjivo stvorila klimatsku krizu i naše je da to ispravimo“, kaže Mathias Vikstrom, izvršni direktor kompanije Doconomy. „Radeći sa kompanijom Mastercard i našim partnerima širom svijeta, uvjereni smo da će nam inovacije pomoći da to riješimo. Zaista je inspirativno vidjeti da Laboratorija za inovacije održivosti podržava sve inkluzivne klimatske akcije svake banke na svakom tržištu.

Istraživanje i razvoj u Laboratoriji već su u toku i u njih su uključeni zaposleni u kompaniji Mastercard, start up partneri i klijenti, dok će fizički prostor otvoriti svoja vrata na proljeće 2022.

Aktivnosti u okviru nove Laboratorije će se zasnivati na iskustvu kompanije Mastercard u domenu inovacija koja donose realan utjecaj u oblasti financijske inkluzije, a istraživati će način na koji tehnologije kao što su 5G, kvantno računarstvo i napredna vještačka inteligencija-mogu biti primijenjene u rješavanju ekoloških izazova. Sastojaće se od Centra za istraživanje i razvoj koji će u fokus staviti kreiranje rješenja koja omogućavaju održivu potrošnju i lance vrijednosti; zatim od platforme „Laboratorije kao usluga“ za okupljanje partnera i kupaca u zajedničkom kreiranju održivih rješenja koja pružaju međusobnu vrijednost, i na kraju od Mastercard Experience Center centra za praktične demonstracije proizvoda i interakciju za zaposlenima.

Osnovni prioritet Laboratorije bit će osmišljavanje nove primjene karakteristika Mastercard kalkulatora ugljeničnog otiska, koja je sada ugrađena u globalnu mrežu kompanije čime se osigurava besprijekorno korisničko iskustvo i to je aktivnost na kojoj će se blisko surađivati sa članovima Doconomy tima. Također će istražiti kako Mastercard Provenance može dalje da povećava transparentnost ne samo za veći društveni utjecaj, već i u inicijativama za životnu sredinu, poput omogućavanja stranama u lancu snabdijevanja da donose održivije odluke o proizvodnji.

Kako bi dalje pokretao kolektivne klimatske akcije, Mastercard nastavlja da napreduje u svom naporu da do 2050. godine dostigne nultu emisiju, pridruživši se nedavno inicijativi 1,5 stupnjevi Lideri lanca snabdijevanja koja je usmjerena ka emisiji plinova širom mreža dobavljača. Kompanija je ujedinila više od 65 partnera širom svijeta u okviru koalicije Neprocjenjiva planeta, čiji je cilj sadnja 100 milijuna stabala.

Kopirati
Drag cursor here to close