Oglasila se Agencija

Maline nisu mogle vršiti javnu nabavu

Agencija, dodaju, već surađuje sa tužiteljstvom vezano za ovaj slučaj i učinit će sve iz svoje nadležnosti na otkrivanju i procesuiranju eventualnog kršenja Zakona
Gospodarstvo / Tvrtke | 30. 04. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dijelimo zabrinutost javnosti zbog nabavke respiratora jer sporni dobavljač 'Srebrna malina' uopće nije ponuđač registriran u sustavu javnih nabava i kao takav nije registriran na Portalu javnih nabava'', priopćeno je u četvrtak iz Agencije za javne nabave.

Agencija, dodaju, već surađuje sa tužiteljstvom vezano za ovaj slučaj i učinit će sve iz svoje nadležnosti na otkrivanju i procesuiranju eventualnog kršenja Zakona pri ovim konkretnim nabavkama.

Od proglašenja pandemije Corona virusa u BiH, kontinuirano se u BiH medijima i javnosti, je li namjerno ili kao rezultat neznanja, provlače dvije lažne vijesti (fakenews), i to: da je Zakon o javnim nabavkama suspendiran, i da je Agencija omogućila nabavke po hitnom postupku putem izuzeća i pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci zbog krajnje hitnosti.

''Kreiranje i prenošenje ovakvih lažnih vijesti rezultira podrivanjem sustava javnih nabavki u BiH, a ponekada ima prizvuk otvorene sugestije ugovornim organima i ponuđačima da se nabavljaju mimo odredbi i uvjeta propisanih Zakonom o javnim nabavkama, što u krajnjoj liniji kada je spomenuti Zakon prekršen može imati karakter pozivanja na izvršenje prekršajnih i kaznenih djela'', priopćeno je iz Agencije.

Povodom aktualnih događanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa Corona virusom i nabava neophodnih za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica istog, Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti definiranih Zakonom o javnim nabavkama, izdala je nekoliko priopćenja, između ostalog i priopćenja u konzultaciji i uz suglasnost Vijeća Ministara koje se odnosi na javne nabave neophodne za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica coronavirusa zbog razloga i u uvjetima krajnje hitnosti.

Priopćenjem je, navode, ukazano da u postojećem zakonskom okviru postoji mogućnost da ugovorni organi, ako za to postoji valjan i dokaziv razlog, izvrše nabavke po hitnoj proceduri kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje u uvjetima pandemije coronavirusa u BiH. Time se htjelo u stručnom smislu pomoći ugovornim organima u BiH da pravovremeno reagiraju u skladu sa svojim nadležnostima kako bi se zaštitili ljudski životi i zdravlje u uvjetima pandemije coronavirusa.

Također, izdanim priopćenjem je ukazano na činjenicu da javna nabava može biti izuzeta od primjene Zakona u samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagirati istog trenutka, npr. u roku do 1 ili 2 sata, ili čak u roku od nekoliko minuta, odnosno  u slučajevima izuzetne nužde (spašavanje ljudskih života, zdravlja, i sl.), kada objektivno nije moguće primijeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri, a sve u izravnoj vezi s mjerama neophodnim za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica Coronavirusa.

Dakle, Zakon o javnim nabavkama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, ni u jednom trenutku nije suspendiran, niti je donesena bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspendira, kako se to na pojedinim mjestima pokušava prikazati.

Ugovorni organi, tvrde, su dužni da poštuju odredbe Zakona o javnim nabavkama cijelo vrijeme pandemije coronavirusa i Agencija za javne nabavke nema nadležnost da 'omogućuje' postupke javne nabavke već sami ugovorni organi odlučuju o tome, priopćeno je iz Agencije za javne nabave BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close