Rasterećenje

Majić: Doneseni zakoni ništa bitno neće pomoći gospodarstvu

Nezadovoljstvo uzrokovano objektivnim problemima dolazi sa svih strana. Kako stabilizirati ekonomiju u BiH?
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 07. 2020. u 22:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema putovanja, sve je manje posla, a sve veći pritisak na mentalno zdravlje. Ponajviše zbog ekonomske neizvjesnosti. Nema pomoći s izvana na koju bi se mogli osloniti - jer nikakav napredak na putu ka Europskoj Uniji nije napravljen godinama, pandemija korona virusa uzdrmala je mala i srednja poduzeća, a novi problem za sindikate su i izmjene Zakona o radu u Federaciji. Za ponedjeljak su najavili prosvjednu šetnju u Sarajevu.

Dok se u Bruxellesu danima pravio dogovor o raspodjeli proračuna i novca od fonda za obnovu od korona virusa zemljama članicama - dakle o milijardama i milijardama eura, u Bosni i Hercegovini možemo se samo sami zabaviti o svom jadu, piše portal televizije N1.

"Što smo bliže EU, naravno da su naše mogućnosti i alati da dobijemo novac veće. Mi nismo nigdje, mi nismo ni kandidat. Mi smo ovdje na jednoj geopolitičkoj vjetrometini, gdje zavisimo ustvari samo i isključivo od sadake bilo koga iz međunarodne zajednice jer nitko na osnovu bilo kakvog ugovornog odnosa ne mora da nam bilo kakvu pomoć. Vi kada ste kandidat, to se mijenja. Mi nismo kandidat, mi nismo ništa", kazao je Denis Čarkadžić, stručnjak za europske integracije.

Sadake će biti i za zemlje Zapadnog Balkana, pa tako i nama - ali su za ljude kojima je pandemija prouzrokovala gubitke veći problem domaći zakoni, odnosno njihova (ne)implementacija.

"A i to malo zakona što su osmisli kao da rasterete gospodarstvo - ništa bitno neće pomoći rasterećenju gospodarstva jer već sad imamo trend gašenja manjih firmi, pogotovo obrta i nastavka otpuštanja radnika koji je bio izražen u 3. i 4. mjesecu, međutim na neka obećanja institucija da će se donijeti zakoni koji će na neki način pomoći malim biznisima da prežive - međutim ljudi su čekali, a te pomoći očigledno još nema", kazao je Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao Link.

Osim što je egzistencija malih i srednjih poduzeća ugrožena drastičnim gubicima, probleme predstavnici radnika vide i u izmjenama i dopunama Zakona o radu koje će na dnevni red Federalnog parlamenta u ponedjeljak. Isti dan - najavljuju prosvjednu šetnju u Sarajevu.

"Ne dozvoljavamo da radnik bude instrument u rukama poslodavca - dakle da bude stvar, kao što je to automobil koji će poslodavac kad poželi upaliti i kad poželi ugasiti, bez da mu da adekvatnu plaću, ono od čega će on adekvatno živjeti", istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Nezadovoljstvo uzrokovano objektivnim problemima dolazi sa svih strana. Kako stabilizirati ekonomiju u BiH?

"Treba poduzeti jednu kombinaciju, miks mjera, znači broj jedan - subvencioniranje plaća kako bi se podržale kompanije u teškoća, a broj dva - kreditna ekspanzija odnosno odobravanje povoljnih kredita za kompanije koje imaju prilike za obnovu proizvodnje i povećanje proizvodnje i broj tri poboljšanje poslovnog ambijenta akcijama, mjerama koje su već dugo vremena u pripremi i koje bi sada trebale da pokažu svoj puni efekt", smatra Anto Domazet, profesor na ekonomskom fakultetu UNSA.

Dok pandemija ne jenjava, borba za zdravlje nerijetko pada u drugi plan u odnosu na borbu za preživljavanje. I to je realnost Bosne i Hercegovine, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close