Nema dežure

Ljekarne: Začarani krug s dežurstvom u Mostaru

Iz ministarstva navode da financijski ne mogu pomoći ljekarnama, jer njihova potraživanja nemaju pravnog temelja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 11. 2020. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko ste u protekla dva mjeseca u Mostaru, u noćnim satima, bili u potrebi za lijekom, do njega niste mogli doći. Naime, dvije od četiri ugovorne ljekarne, koje bi prema rasporedu trebale izvršavati noćni rad i biti na usluzi građanima, taj rad su odbili, objavila je BHRT.

Nakon dva mjeseca bojkota noćnoga rada, u ovaj problem odnedavno se uključila i inspekcija.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže kako se u sve uključila inspekcija.

''Već je upućen inspekcijski nadzor u ljekarnu koja nije radila, a trebala je prema rasporedu Ministarstva zdravstva. Na temelju inspekcijskog nadzora bit će poduzete konkretne radnje'', rekao je Pavlović.

Rukovoditelji ljekarni objasnili su novinarima državne televizije da je problem financijske prirode, jer tijekom noći i nema puno posla, a prihodi su minimalni.

Obzirom da za noćne dežure nemaju nikakve subvencije od strane nadležnih institucija, odlučili su kažu da ne žele stvarati dodatne troškove.

''Želimo naglasiti činjenicu da smo u potpunosti privatna tvrtka koja ovisi o tržištu i ostvarenim prihodima i rashodima. Od strane državnih institucija nismo nikada dobili ni jednu konvertibilnu marku, tako da egzistencija naše tvrtke ovisi isključivo o dobrim poslovnim rezultatima. Obzirom da se trenutna situacija oko pandemije i subvencioniranja troškova noćnih dežura nije promijenila, vjerojatno se neće promijeniti ni naša odluka o organiziranju noćnih dežura'', rekli su.

Iz ministarstva navode da im financijski ne mogu pomoći, jer njihova potraživanja nemaju pravnog temelja.

Video: Mostar dva mjeseca bez dežurne apoteke

''Odredbama o Standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciji BiH propisano je da se ljekarnička djelatnost financira kroz plaćanje usluga izdanog recepta ili kroz maržu na izdate lijekove, te sukladno navedenom nema pravnog temelja za osiguranje sredstava u Proračunu HNŽ-a za financiranje rada dežurnih ljekarni u Gradu Mostaru'', navode iz Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

BHRT navodi kako bi uskoro ministar trebao održati sastanak s rukovoditeljima ljekarni.

''S obzirom da je rješenje u financijskoj pomoći, ostaje pitanje hoće li Mostar i idućih mjeseci biti bez stalnog pristupa lijekovima. Potreba za zdravstvenom zaštitom sve je veća, a mostarske bolnice prema novim mjerama primaju samo žurne pacijente. Ukoliko građanima u noćnim satima žurno treba lijek, dobit će ga tek ujutro'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close